IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Кънев: Европа е подготвена да реагира при газова криза

България обаче е силно зависима от руското синьо гориво, заяви експертът

09:19 | 28.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валентин Кънев: Европа е подготвена да реагира при газова криза

Западна Европа е подготвена за евентуалното спиране на транзита на газ през Украйна, заяви пред телевизия Bulgaria On Air председателят на Балканската черноморска газова и петролна асоциация Валентин Кънев. 

Според него Европа има резерви в газохранилищата и първоначално прекъсването на доставките няма да се усети.
„Така е в Западна Европа, България обаче е силно зависима от руския газ, както и други страни“,  посочи Кънев.

Той допълни, че в голямата си част европейските страни са се подсигурили за спирането на газа. Затова в дългосрочна перспектива Старият континент може да се пренастрои към втечнен газ и увеличаване на доставките от Норвегия. Със сигурност европейският газов пазар може да издържи няколко месеца, през които да се реализират нови договори.

От газовата криза през 2009 г. досега и в България са предприети някои действия, каза още експертът. Разработен е механизъм, при който топлофикациите могат да превключат от газ на мазут, но това няма да е достатъчно, тъй като част от пазара няма да може да превключи на мазут и дизел.

Кънев отбеляза, че проектите за междусистемни газови връзки, чрез които България би могла да получава синьо гориво от съседите си, засега са приоритет по-скоро „на хартия“. 

Във връзка с диалога между Москва и Киев с участието на ЕС Валентин Кънев заяви, че без участието на Европа уравнението няма как да бъде решено.

„Именно участието на Евросъюза би могло да гарантира развитие на ситуацията без криза“, коментира той.
По думите му като основен потребител на газ ЕС би могъл да постави някакви условия за рехабилитацията, поддържането или дори участие в газопреносната система на Украйна.

Козът на Европа е, че представлява едната част от пазара – тези, които потребяват газа, припомни експертът.

Във връзка с „Южен поток“  Кънев заяви, че проектът трябва да бъде съобразен с третия енергиен пакет на ЕС. Най-важната част от него предвижда отделяне на доставчиците на ток и газ от операторите на съответните мрежи, гарантиране на независимостта на националните енергийни регулатори и предоставяне на повече права на потребителите.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Този, дето си мисли така (не вярвам да си го мислиш сериозно) трябва да е твърде наивен... Освен това говорим за период от 10г напред и всичко туй не се връзва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Няма да намериш нито логика, нито смисъл в ситуацията, ако разсъждаваш като прагматичен търговец. Става дума за война, а това е политическа материя. Във войната се залагат стратегически цели, а тактическите загуби се приемат за неизбежни.Никой в ЕС не разчита на друг източник, не само на газ, но и на нефт и други природни благинки от друг, различен от Русия сорс. Просто американците не искат Путин да ги продава на когото и срещу каквото си иска, а с парите да си прави каквото намери за добре. Затова, според плана, сега Европа ще си запали къщата, за да изгори на Путин плевника, а когато Путин остане без плевник, се очаква домашните му животн да умрат от глад или преди това да го бутнат от властта. Тогава ЕС и САЩ ще си точат руски газ и нефт колкото си искат, за векове. Победата обаче иска жертви и сега трябва да ги дадем. И да вярваме в нея! Нали знаеш за вълшебната сила на вярата, и чудесата, които тя е в състояние да твори?!!! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Сега, без съмнение, западна Европа може да се разнообрази с внос на втечнен газ. Големият въпрос е на каква цена. Има прогнози, че вносният газ ще е с цени около $450, ако не и повече, ако изобщо го има, най- вече поради факта, че далекоизточният пазар е много по изгоден. Цените за Япония и Корея са от по над $600, дори $650. Защо САЩ трябва да внасят в ЕС, не е ясно... Отделно се очаква до 10г. собственият добив в ЕС да падне с 40%. Пита се, как ще разчита ЕС на конкурентност, ако средната цена на газа е в пъти по-висока, в сравнение със САЩ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още