IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна

Заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в ЕС не се нравят на никого, отбелязва руският външен министър

20:04 | 27.08.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според Лавров в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Лавров в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог. Снимка: Ройтерс

Вторият хуманитарен конвой, който Русия има намерение да изпрати към Украйна, няма да бъде последният. За това предупреждава руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

„Надяваме се, че ще намерим технически и логистични решения за изпращането на втори хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна в близко бъдеще и съм сигурен, че този конвой няма да бъде последният", заявява Лавров в реч пред делегати на младежки форум, предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската хуманитарна помощ за Украйна ще бъде транспортирана под егидата на Червения кръст и в пълна координация с украинските власти.

В речта си пред участниците в младежкия форум Лавров посочва, че Москва няма интерес от конфронтация с международните си партньори, нито от взаимното налагане на повече санкции между Русия и Запада.

Oсвен това Лавров заявява, че Русия няма интерес да стане свидетел на разпадането на Украйна. Дипломат номер едно на Москва обаче подчертава, че Русия уважава декларациите за независимост на проруските украински сепаратистки области Луганск и Донецк.

„Нямаме интерес да станем свидетели на разпадането на украинската държава. Ние уважаваме обаче изцяло резултатите от референдумите за самоопределяне, състояли се през май в Луганската и Донецката област. Ние призоваваме онова, което беше гласувано на тези референдуми, да се реализира по пътя на преговорите с Киев", каза Лавров.

Той посочва, че в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.

Министърът съобщи, че бежанците от Украйна в Русия са достигнали почти 1 млн. души. Лавров не смята за необходимо създаването на международен трибунал за Украйна, подобно на трибуналите за Уганда или за бивша Югославия, но добави, че виновните за украинската криза трябва да понесат отговорността си.

Руският външен министър отбелязва, че заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в Европейския съюз не се нравят на никого. Той напомни, че самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, "ако не и надежда", че украинските власти няма да прекъсват транзита на енергоносители от Русия в ЕС.

Лавров посочва също така, че Москва иска да бъде държана в течение на опитите да се използва западно гориво за украинските атомни централи и предупреди, че подобни експерименти може да завършат зле.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Просто прави впечатление че хората който са преживели събитията който описвате са на доста различно мнение от вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
sergo
преди 9 години
М-м да-а!Ще трябва да ви благодаря за две неща - интелигентният дебат/спор/ от който научих бая неща.Рядкост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 9 години
Календар и Мави, кеф ми е като видя, че и други не разглеждат българската история като започнала изневиделица през 681г както се пропагандира. Поразгледайте(ако не сте) историята на траките, скитите, сарматите, тамгите( траките не са ли ползвали гръцките букви?), аварите, хазарите(кои са, етимология на ешкенази, защо създават държава едновременно с българите или се разцепват?), българите, и после славяните, варягите, грабителските им набези срещу степните народи. Като стана дума за турците - имат ли генетична връзка с тюрките? Това се отнася и за днешните именуващи се българи и връзката им с протобългарите. Може ли да се направят изводи и има ли паралел в историята им? Кои живеят днес по земите ни - автохтонно население или други. Интересна е и темата за великото преселение на народите. Имало ли е такова? Защо готите толкова са ядосали хуните(скитите, сарматите и други присъединили се към тях) та последните са ги гонали чак до Атлантика. Трябва да има сериозна ревизия на историята и да се разкрие истината максимално. Това което имаме днес си е основно римска и византийска политическа пропаганда с извъртане, преиначаване, премълчаване и фабрикуване на факти. След това в манипулацията се намесват и благожелателните западняци, но те имат много да ни връщат заради преселението. Може би тогава ще се вразумят неразумните юроди лижещи задниците на крадливата *** дето е изтикана навремето на края на Европата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
и? Както споменах-руско-българските отношения са имали приливи и отливи. Ти с твоите роднини не си ли се карал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Георги Стойков Раковски Преселение в Русия или руската убийствена политика за българитеhttp://kordon.blog.bg/politika/2012/07/25/vsiakoga-rusiia-ni-e-lygala-georgi-stoikov-rakovski.982723
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
в същност по същество руснаците се смятат за наследници на византийската империя(както и гърците).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
съгласен съм почти изцяло, само две разлики с това което си написал-не мисля, че населението тогава е било различно от това сега:) не мисля, че някога е било различно, не мисля, че някога ще е различно-ние сме си същите варвари, каквито сме били и преди. И точно като такива сме били способни(и още сме) на доста големи неща.И второ-не, не на 100% под византийско влияние, но да-огромна част(над 50%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хайде да обобщим:Културата на първата и втората Български държави се изгражда на 100% под влияние на византийската - религия, писменост, архитектура, отделно - занаяти, земеделие... Това, че сме споделили с руснаците новопридобитата си култура е хубаво. Още по-хубаво е, че те са я съхранили и обогатили, докато ние сме усвоявали друга - азиатско-османската. Не съм съгласен обаче, че за нас Русия е нещо като фризер - оставии сме си там културата и след 500 г. си я вадим да си я ползваме. Доста различно, затъпяло и претопено е било българското население, за да се изцепи Паисий в книжлето си! Не забравяй по това време къде са руснаци, англичани, французи, испанци...Направо си ни създават "по спомени на очевидци" хората... хаха! Нищо, че на нас много ни се ще да не е така... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
За отношенията на руснаци и турци към нас-два плюса ако можех да ти сложа, щях да го направя. Само те! За татарите си седя на позицията. Не е ясно какви са били прабългарите(щото вярно не е ясно), но е сигурно, че татарите не са били руси. А ако съм се изказал, все едно ние сме създали руснаците се извинявам-не, не сме. Не съм наясно с легендарният народ Рус, но те от там твърдят, че произлизат. При всяко положение е било мешавица в началото и българите са дали своя принос-това ми е твърдението. В последствие по някое време ги дообогатяваме-вливаме част от нашата култура в тяхната. Не забравяй, че Търново 100тина години преди падането му претендира да е Вторият Рим(да се разбира-вторият православен Рим). В последствие Москва претендира да е Третият. На моменти Второ българско царство се нарежда сред най-образованите и културните държави в света(само на моменти). А тия книги не са се изпарили. Част от САМИТЕ руснаци твърдят, че културата им произхожда от нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Опа - доста си изписал след като се позовах на твоя коментар 15. Тук вече не съм съгласен с начина, по който тълкуваш историята. По твоята логика гърците имат много повече основание да претендират върху правата за цивилизоване на руснаците... хехе! А прабългарите, чиито (евентуални) потомци са татарите, не би трябвало да са славяни.Руснаците обаче за разлика от нас не ни отричат заслугите, нито ни мразят, нито ни плюят, даже напротив! Може би единственият народ в Европа, който ни харесва и даже обича. Странно, но след това са турците...!!!??? Всички останали биха ни удавили в плюнка! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още