IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна

Заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в ЕС не се нравят на никого, отбелязва руският външен министър

20:04 | 27.08.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според Лавров в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Лавров в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог. Снимка: Ройтерс

Вторият хуманитарен конвой, който Русия има намерение да изпрати към Украйна, няма да бъде последният. За това предупреждава руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

„Надяваме се, че ще намерим технически и логистични решения за изпращането на втори хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна в близко бъдеще и съм сигурен, че този конвой няма да бъде последният", заявява Лавров в реч пред делегати на младежки форум, предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската хуманитарна помощ за Украйна ще бъде транспортирана под егидата на Червения кръст и в пълна координация с украинските власти.

В речта си пред участниците в младежкия форум Лавров посочва, че Москва няма интерес от конфронтация с международните си партньори, нито от взаимното налагане на повече санкции между Русия и Запада.

Oсвен това Лавров заявява, че Русия няма интерес да стане свидетел на разпадането на Украйна. Дипломат номер едно на Москва обаче подчертава, че Русия уважава декларациите за независимост на проруските украински сепаратистки области Луганск и Донецк.

„Нямаме интерес да станем свидетели на разпадането на украинската държава. Ние уважаваме обаче изцяло резултатите от референдумите за самоопределяне, състояли се през май в Луганската и Донецката област. Ние призоваваме онова, което беше гласувано на тези референдуми, да се реализира по пътя на преговорите с Киев", каза Лавров.

Той посочва, че в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.

Министърът съобщи, че бежанците от Украйна в Русия са достигнали почти 1 млн. души. Лавров не смята за необходимо създаването на международен трибунал за Украйна, подобно на трибуналите за Уганда или за бивша Югославия, но добави, че виновните за украинската криза трябва да понесат отговорността си.

Руският външен министър отбелязва, че заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в Европейския съюз не се нравят на никого. Той напомни, че самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, "ако не и надежда", че украинските власти няма да прекъсват транзита на енергоносители от Русия в ЕС.

Лавров посочва също така, че Москва иска да бъде държана в течение на опитите да се използва западно гориво за украинските атомни централи и предупреди, че подобни експерименти може да завършат зле.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Поредното доказателство че е руснак с български паспорт и единствената страна, която счита за родина е Русия. Затова и българското му самосъзнание е част от по-голямото руското такова и по-малкото никога не може да съществува без по-голямото.Русия винаги е отглеждала такива "българи" и затова до ден днешен сме им роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не си прав за старите легенди и предания, така отричаш няколко десетки въстания(които не са били бунтове против данъци, а за създаване на държава-поне повечето), около век и половина будителска дейност(а може би и повече) и разни такива. Макар и в повечето, не във всички от тия начинания е участвала Русия(за справка-Чипровското въстание). Иначе съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"...За това в бг имаме бсп, герб дпс и атака "За да си по-точен, трябва да добавиш и самата България. Нали знаеш, че единствената държава, която е имала и има интерес от съществуването на България на това място е Русия? И е разбираемо, когато руснаците са малко нервни, ревниви и чувствителни към външната политика и отношението към себе си на държави, които те с известно основание смятат, че са измислили и създали или "по стари легенди и предания", какъвто е случаят с България, или направо от нищото, както Украйна... хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
"Сергей Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна"Естествено, че няма интерес.Кремъл иска цялата Украйна! :)Те не искат да се разпада и източния блок. Искат си го целия. За това в бг имаме бсп, герб дпс и атака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 14
Наталка
преди 9 години
Русия нямала интерес за распадане на Украина?! А защо ли путинските офицери от кгб създадоха ДНР в Донецк и назначиха себе си за министри? А след това организироха референдум за подкрепата на тази шизофринична идея сред рускоговорещи? Та руснаците винаги са били първобитни - ще подкрепят каквато и да е шизофринична идея. И на това се опираше рашистка въшка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Как то виждаш, не са искали да допуснат конвоя, с мотива, че Москва може да го използва като претекст за военна намеса. В самото карго нищо нередно не са открили, .... а и дипломатическите и тактическите задачи, които се преследват с този акт са съвсееееем различни от това , което си рзпра'яш.Съвсем други са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
"Украински граничари започнаха да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна, които все още стоят от руската страна на границата между двете държави, съобщи БНР, позовавайки се на Reuters.Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти от Луганската народна република.Конвоят от над 280 тежкотоварни автомобила пренася близо две хиляди тона храни, медикаменти, детски стоки и генератори.Киев отказва да допусне конвоя на украинска граница поради притеснения, че той е претекст за военна намеса на Русия в Източна Украйна. Правителството постави условия конвоят да премине границата единствено под егидата на международния Червен кръст, без присъствието на сили от руското Министерство на извънредните ситуации.Журналисти от BBC, Reuters, AP и AFP също бяха допуснати, за да направят оглед на конвоя."http://ureport.bg/28998/2014/08/15/politika/evropa/ruskiyat-humanitaren-konvoy-spryan-na-granitsa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 22
Xamsterdamm
преди 9 години
Ако е хуманитарен колкото и предния, значи е пълно менте. Затова и не допуснаха Червения кръст до него. Целта му беше подпомагане на "бедстващи" терористи отцепници - и изнасяне на оборудване обратно в Русия. Русия и хуманитарност - хахахаха, това никога в световната история не е било, нямам ни най-малък повод да им вярвам и сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Ти вЕрно ли мислиш, че руснаците ще пренасят нещо нелегално с конвой, за кйто толкова дълго и силно "биха тъпана", че да ги чуят чак до другия край на Млечния път ? Ако си съгласен, че товара е бил хуманитарен, какво лошо има в това, да се подпомогнат бедстващи хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 29
Xamsterdamm
преди 9 години
Лицемер *** :)Първия конвой беше нелегален от-до и наруши границите на Украйна. Кого си мислиш че лъжеш. червен хамстер такъв? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още