IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел отрича да извършва геноцид в Газа

Междувременно ръстът на доходите у нас изпреварва този на разходите през първото тримесечие на тази година

18:59 | 17.05.24 г.

Израел отрича да извършва геноцид в Газа, след като Южна Африка подаде искане в Международния съд за спешни мерки за спиране на това, което нарича унищожаване на палестинския анклав.

"Тази война, както всички войни, е трагична и ужасна за израелците и палестинците и е наложила ужасна човешка цена. Но тя не е геноцид", заяви израелският адвокат Гилад Ноам в петък в съда на ООН в Хага. "Четвъртото искане на Южна Африка за временни мерки е изпълнено с очевидни изопачавания", каза той. "Въоръженият конфликт не е синоним на геноцид".

Съдийската колегия на Международния съд ще изслуша аргументите на Израел в петък, след като в четвъртък следобед изслуша Южна Африка. Присъдата се очаква през следващите дни или седмици, въпреки че съдът все още не е обявил кога ще се произнесе.

Междувременно стана ясно, че миналата седмица руската атака на нов фронт в североизточната част на Украйна достигна до 10 км, преди да бъде спряна от първата отбранителна линия на Киев в Харковска област, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По думите му украинските войски вече разполагат с достатъчно артилерийски снаряди и призова съюзниците да позволят на Киев да използва западни оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия. Нападението, подпомогнато от господството във въздуха, е насочено към град Вовчанск.

Украйна е изградила три укрепени отбранителни линии по протежение на линията на съприкосновение. Третата, най-укрепена, включва бетонни конструкции.

"Нашите отбранителни сили стабилизираха руснаците в районите, в които се намират", заяви президентът пред журналисти вчера вечерта. "Най-дълбоката точка на настъплението им е на 10 км. В някои райони нямаше никакво настъпление", добавя той.

Киев спешно изпрати подкрепления в региона в опит да неутрализира най-голямото сухопътно навлизане на Русия от 2022 г. насам, което последва седмици на засилени въздушни удари с плаващи бомби и балистични ракети. Руският държавен глава Владимир Путин заяви по време на посещение в Китай, че Русия няма планове да превзема Харков и работи по създаването на буферна зона, за да предотврати трансграничен обстрел от Украйна.

Междувременно фючърсните договори в САЩ не се промениха, след като Wall Street се отдръпна от историческите си върхове през предходната сесия, докато европейският бенчмарк се понижи. Доларовият измерител се повиши, а доходността по държавните ценни книжа нарасна. Акциите на Reddit поскъпнаха в предварителната търговия, след като компанията обяви партньорство за съдържание с OpenAI.

Годишната инфлация в еврозоната през април остава стабилна на ниво от 2,4%. Това потвърждават предварителните данни европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през април 2023 г. инфлацията в еврозоната беше 7%.

Най-голям принос за годишната инфлация в еврозоната има секторът на услугите, следван от храни, алкохол и тютюн и тютюневи изделия, неенергийни промишлени стоки и енергия. В Европейския съюз годишната инфлация през април също остава без промяна в сравнение с март на ниво от 2,6%. По същото време на миналата година инфлацията в ЕС беше 8,1%.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още