IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Лишихме се от три големи договора, изпълнявайки изискванията на ЕС

България ще настоява идеята за газовия хъб да бъде включена в плановете за Енергиен съюз, обясни премиерът

16:44 | 19.03.15 г. 13
Борисов: Лишихме се от три големи договора, изпълнявайки изискванията на ЕС

България е била най-лоялната, най-принципната и изпълняващата стриктно всички указания на ЕС в областта на енергетиката, затова е и "загубила три големи договора". Това коментира преди началото на Европейския съвет българският премиер Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Една от основните теми на срещата на лидерите на общността, която ще се проведе днес и утре в Брюксел, е Енергийният съюз и първите стъпки по неговото създаване. От думите на Борисов става ясно, че България не се отказва от идеята си да се превърне в газов център за Европа и ще поиска включването й при обсъждането на плановете за Енергиен съюз.

Ще настояваме в него да бъдат взети предвид още местните ни находища на природен газ в черноморските блокове „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“, както и да бъде подпомогнато изграждането на новата газова връзка с Гърция.

Припомняме, че по време на Съвета по общи въпроси в началото на седмицата вицепремиерът Меглена Кунева също посочи, че страната ни ще подкрепи Енергийния съюз, но под условието, че ще има ускоряване на работата по инфраструктурата и газовите връзки в Югоизточна Европа.

Газовите връзки със съседните държави са приоритет на не едно правителство на България. Вече шест години обаче няма нито една завършена и въведена в експлоатация връзка. В сряда стана ясно, че по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период ЕК ни отпуска 38 млн. евро за реализацията на интерконектора със Сърбия, който може да свърже нашата газопреносна мрежа с газовото хранилище Баумгартен в Австрия.

От месеци сигналите от ЕС са, че ще финансират и новата връзка с Гърция (Комотини – Стара Загора), по която пък ще можем да получим достъп до природен газ от Каспийско море.

В Брюксел Бойко Борисов коментира още, че страната ни е подкрепила и санкциите срещу Русия, макар и загубите от това да са значителни, особено в областта на туризма.

Пред журналисти в Брюксел премиерът обърна внимание и на ситуацията в Гърция, която също е тема на Европейския съвет. Според него през последните години, независимо от управлението, южната ни съседка поставя условия за средства и за отлагане на плащанията.

„Четири години България спазваше всички указания, остана с най-нисък бюджетен дефицит. Сега пак ще паднем под 3%, разчетите показват 2,8 на сто. И на нас ни е трудно, видяхте колко трудно постигаме плащането на стари дългове, но го направихме. Крайно време е нашите съседи, които искат да бъдат в еврозоната, в Шенген, където България все още не е, да спазват правилата, за които са поели ангажимент“, заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 4
Todor78
преди 9 години
Европа получи своето. Няма да имаме ядрена енергетика. Няма да транзитираме газ. Това вече е в миналото и връщане назад няма. Незнам какви са козовете на Борисов да иска компенсация за всичко това имайки предвид че безпрекословно сме се съгласили да зачеркнем всеки един от тези проекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Точно същото, точно по същия начин ни говореха и едно време за СССР. Сега очевидно си имаме ЕСССР, без който не можем да дишаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 9
крас
преди 9 години
БОРИСОВ: Четири години България спазваше всички указания на ЕС" !!!ОСЪЗНАВА ЛИ ТОЗИ ***, ЧЕ СМЕ ЗАГУБИЛИ СУВЕРИНИТЕТА СИ И ПРОТИВНО НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ "спазваме всички указания на ЕС"ТЕЗИ "указания на ЕС" ОБЕЗСМИСЛЯТ РОЛЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.Какъв е смисъла да храним и поддържаме една огромна бюрократична машина която се явява трансмисия на решенията взети от брюкселските чиновници!Защо ни е Министерски съвет, защо ни е Парламент?!Достатъчен ни е един еврокомисар като Кунева - Пръмова за да ни свежда ЗАГРОБВАЩИТЕ ДЪРЖАВАТА решения на ЕС!ЗА МЕН СЛУЧВАЩОТО СЕ Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!ОТГОВОРНОСТТА Е ПЕРСОНАЛНА И ТРЯБВА ДА СЕ ПОЕМА ОТ ТЕЗИ КОИТО С БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ ИЛИ С ПРЕОДСТЪПВАНЕТО НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ НА ТРЕТИ СТРАНИ ВОДЯТ ДЪРЖАВАТА КЪМ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!От енергиен център се превърнахме в крайни потребители на газ.Какво заслужават лицата допуснали това престъпление?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 9
Stefan--L
преди 9 години
С тези Хъбове стана смешен ! Неразбра ли че този ХЪБ трябва да се пълни с газ неразбра ли че за това трябва да се преговаря с Русия а не с еврогеиските ***- дали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
Stefan--L
преди 9 години
Бойко неразбра ли че никой не го отразява в тоя еврошвестерски парламент ! Правят селям на Сириза и му изпълняват исканията а послушковците като Бойко и Кунева тях не ги отразяват понеже знаят че пак ще се надупят при необходимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 9 години
Sancta simplicitas!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
"България е била най-лоялната, най-принципната и изпълняващата стриктно всички указания на ЕС в областта на енергетиката, затова е и "загубила три големи договора". Това коментира преди началото на Европейския съвет българският премиер Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба."Колко жалка и тъжна е равносметката на българското ибрикчийство за последните 25 години!!! Типично състояние за безмозъчно, но напористо ку^рве - прелъстена и изоставена!!!И това са приказки от най-силния политик, който не е губил избори в България?!!! Не е истина в какъв *** се превърна България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
Сидеров е една шушомига гледаща единствено себе си! Нагаждач. :) Хубаво е че Бойко си го казва в прав текст, но ...какво следва от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
И колко народ продължава да напуска страната?И колко народ, който иска да се върне, няма как?Политиката ни е подчинена на ЕС и политиката на САЩ и най- вече на НАТО!Нищо за българина!Целенасочено изпразване на българските земи от българи!Тоя господин не е нищо повече от еднодневка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Ветропоказател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още