IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е "за" Енергийния съюз, но под условие за подкрепа на газовите връзки

Активно работим за развитието на интерконекторите с Гърция и Турция, гарантираха от енергийното министерство

18:19 | 17.03.15 г. 5
България е "за" Енергийния съюз, но под условие за подкрепа на газовите връзки

Ускоряване на изграждането на инфраструктурата и газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа е залегнало като забележка в текста на документацията за създаване на  Енергийния съюз на ЕС, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба след заседанието на съвета по „Общи въпроси” в Брюксел.

На заседанието участва вицепремиерът Меглена Кунева, която коментира, че с страната е дала ясна заявка, че без условието за подкрепа на газовата инфраструктура няма да подкрепи цялостния текст на документа за създаване на Енергийния съюз, макар и той да е много важен за нас като държава, която се намира в периферията на ЕС.

„Съюзът внася над 53% от енергията си на стойност над 400 млрд. евро годишно. Имаме 28 пазара и разходите ще намалеят, ако преминем към взаимносвързан единен пазар”, допълни още Кунева.

По време на заседанието на съвета в Брюксел страните от общността подготвиха текстовете за Енергийния съюз, които трябва ще бъдат разгледани и от лидерите на страните от ЕС. 

Важността на газовите връзки със съседните страни подчерта и енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемонията по полагането на първата тръба на газопровода TANAP в Турция.

„Газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Те ще осигурят сигурност и диверсификация на доставките и източниците на природен газ както за страната ни, така и за региона на Югоизточна Европа”, коментира тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По нейните думи в енергийното министерство работата за реализацията на интерконектора с Гърция е интензивна, а като цяло газовите връзки със съседните страни е част от приоритетите на правителството в енергийния сектор.

Припомняме, че за изграждането на връзки с газопреносните мрежи на съседните държави се заговори още през зимата на 2009 година, след като криза в отношенията между Русия и Украйна остави Европа без доставки от природен газ. След това на Стария континент беше даден тласък на редица газови проекти, като например „Северен поток”.

У нас пък започна работа по изграждане на газови връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Към момента технически проблем бави с почти 2 години пускането в експлоатация на връзката с Румъния. Останалите са етап проучвания и договорки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
Stefan--L, ти можеш ли да четеш. Днес всички агенции писаха за символичната първа копка на ТАНАП в Турция. В Азербайджан и Грузия вече се строи. През 2019 година България ще олучава по 1 000 000 000 куб м азерски газ съгласно договор подписан още от Първанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
fortiss
преди 9 години
спомнете си "преговорите" за приемането ни в ЕСтази г-жа, която нищо не знае и екипът и от държавни служители ин поставиха в крайно неизгодно положение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 17
Stefan--L
преди 9 години
Газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Те ще осигурят сигурност и диверсификация на доставките и източниците на природен газ както за страната ни, така и за региона на Югоизточна Европа, И от къде *** бабке ще идва газа ? От Африка или сте намерили находище в средиземно море ??? Бабо *** газа е пак Руски но с турски секиш тоест с комисионна от *** . С вашите еврогеиски правила и ценности превърнахте България в най бедната страна на Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
ЕК отговори на г-жа КуКунева в спешен поядък, както следва:"Ще подкрепим Вашата "заявка" при твърд ангажимент от страна на България да затвори и последните два блока на атомната си електроцентрала!"Реакцията на българският вицепремиер КуКунева бе в най-добрите традиции на преговорния процес за присъединяване на България към ЕС, в който тя има богат опит. Тя гласеше:"Yes, Sir!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още