IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Scotland: Шотландската икономика се забавя

През следващите няколко месеца обаче се очаква завръщане към растежа

12:20 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Шотландия се забавя рязко в началото на годината, но се очаква да се завърне към растеж през следващите няколко месеца, твърди доклад на Bank of Scotland, цитиран от BBC.

Последният доклад на централната банка на Шотландия съобщава, че икономиката на страната се забавя през трите месеца до края на февруари. Въпреки това той също така показва, че очакванията за бъдещето на фирмите остават близки до нивата отпреди рецесията.

Докладът сочи, че растежът ще се повиши през второто тримесечие на годината.

От 408-те фирми в проучването, 33% са заявили, че се наблюдава увеличение на оборота през последния тримесечен период, 34% са имали статичен оборот, а 33% изпитват спад.

Това създава нетен баланс от 0% - под стойността от +16% от предходното тримесечие и спрямо +18% от същия период година по-рано. Нетното салдо се изчислява чрез изваждане на тези, които отчитат спад на оборота от тези, които отчитат увеличение.

Това е най-лошият резултат за оборота през последните 21 месеца, което предполага, че шотландската икономика преживява рязко сътресение на растежа в началото на тази година, пише още в доклада. Оборотът за фирмите в сектора на производството е намалял значително, а секторът на услугите също показва рязко забавяне.

Фирмите също отчетоха спад, като експортната дейност се е увеличила слабо.

Бизнесът остава оптимистично настроен за следващите шест месеца, като 34% очакват да видят увеличение на оборота, в сравнение с 20%, които очакват намаление. Други 46% очакват той да остане статичен.

Главният икономист на Bank of Scotland Доналд Макрае каза: „Шотландската икономика се забави в началото на 2015 г., но се очаква да се върне към умерен растеж през пролетта."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още