IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк също пожела стрес тестове за сенчестото банкиране

Tрябва да извършим мониторинг на връзката между традиционното и нетрадиционното банкиране, посочи представител на германската институция

09:54 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк също пожела стрес тестове за сенчестото банкиране

Водещ член на Германската централна банка подкрепи САЩ в призивите им за предприемането на стрес тестове на "сенчестото банкиране" – нерегламентираният сектор, който предоставя мащабни кредити в световен мащаб.

"Стрес тестовете, както се предполага, може да се окажат добра идея", посочи пред CNBC Aндреас Домбрет, член на Изпълнителния съвет на Бундесбанк.

"Но ако трябва да ce мине по този път, то той трябва да бъде насочен към връзката между сенчестия банков сектор и банките. Така че не става въпрос за въвеждане на регламент, ако няма системна връзка между този сектор и банките. Това е нещото, за което наистина трябва да се погрижим".

Изявлението на Домбрет дойде след коментара на заместник-председателя на Фед Стенли Фишер, който предложи по-строги правила за сенчестия банков сектор в понеделник, както и стрес тестове за оценка на риска в сектора, които биха, могли да предпазят глобалните финанси в случай на значителен срив.

Сенчестото банкиране е огромно в световен мащаб, като бе оценявано на 75 млрд. долара според данни от 2013 г. В някои страни, като САЩ, секторът се разглежд като значителен проблем, придобиващ все по-голям мащаб на фона на проблемите в последните години на банковата индустрия.

Стрес тестовете за конвенционалните банки бяха предприети от САЩ и Европа след финансовата криза от 2007-2008 г., за да се прецени способността големите банки да управляват риска и да планират потенциални икономически шокове.

Във вторник Домбрет, който е работил за големи международни кредитори като Deutsche Bank и JPMorgan, посочи, че може да се наложи дори някакъв вид регулиране на сенчестото банкиране, ако се окаже, че то представлява "системен риск" за финансовия сектор.

"Ние трябва да наблюдаваме много внимателно какво се случва в този сектор, както и каква е връзката между т.нар. сенчесто банкиране и банковия сектор... Може дори да надхвърлим мониторинга и да вървим към нещо като регламент", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още