fallback

Русия ще преговаря с пет европейски страни за удължението на "Турски поток"

България този път отсъства от плановете на Москва

17:48 | 14.04.15 г. 5

Русия има намерение да преговаря с пет европейски държави – Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, за удължението на „Турски поток“, става ясно от думите на руския енергиен министър Александър Новак пред „Россия 24“. 

Плановете са през територията на тези държави да премине трасето на газопровода, след като прекоси Турция, допълва ТАСС.

Припомняме, че в началото на април в Будапеща се проведе среща на външните министри на Унгария, Гърция, Македония, Сърбия и Турция. На нея бяха потвърдени намеренията на тези пет държави да участват в „Турски поток“. Руски медии още тогава предположиха, че към тях ще се присъедини и Австрия.

В последните дни Русия се активизира около новия проект, макар и след първоначалните изявления през декември Москва и Анкара да не са постигнали допълнителни споразумения по строителството на газопровода.

Вчера ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че няма да съгласува „Турски поток“ с Европейската комисия. Компанията планира да построи инфраструктурата до турско-гръцката граница, откъдето европейските потребители да купуват руския газ, стана ясно още от неговите думи.

Параметрите на допълнителните трасета – през територията на Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, обаче ще зависи от решението на Европейската комисия, обясни днес Новак.

От Европейската комисия пък очакват точното трасе на газопровода, преди да излязат със становище, стана ясно от думите на говорителя Ана-Кайса Итконен. Според постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов пък не би трябвало да има причини Еврокомисията да спре реализацията на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още