IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгасакис: Без споразумение с кредиторите до юни може да имаме трудности

Гръцкият вицепремиер не отхвърля възможността за избори или референдум при липса на компромис с кредиторите

08:34 | 20.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драгасакис не отрича, че хипотезите за предсрочни избори съществуват &quot;дълбоко в съзнанието&quot; на правителството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драгасакис не отрича, че хипотезите за предсрочни избори съществуват "дълбоко в съзнанието" на правителството. Снимка: Ройтерс

В интервю за седмичника Vima гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис признава, че ако до юни няма споразумение между Атина и международните кредитори, което да доведе до деблокиране на финансовата помощ за страната, "всичко ще придобие много по-труден обрат", съобщава AFP, цитирана от БТА.

Гърция е изправена пред спешни срокове за плащане на вноски по заемите си през юли и август.

На въпрос за възможността за избори или за свикване на референдум в случай на липса на компромис с кредиторите Драгасакис не отрича, че тези хипотези съществуват "дълбоко в съзнанието" (на правителството), за да "се търси изход в случай на безизходица".

Гръцкото правителство на радикалната левица СИРИЗА редовно е изправяно пред въпроси за възможността за нови избори или за референдум, като досега то даваше променливи отговори, вариращи от пълно отричане до допускане на подобна възможност.

Атина е подложена на натиск от международните си кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ), които засилиха през последните дни призивите си към Атина за "усилия" и "повече работа", за да представи програма с бюджетни мерки и реформи.

Тази програма трябва да успее да убеди нейните партньори да деблокират остатъка от международната помощ за страната, което е от жизненоважно значение за гръцките финанси.

Гръцкото правителство отговаря, че е направило "конструктивни" предложения, но е изправено пред "политически" разногласия.

„Ние не можем да се превърнем в нещо друго от това, което сме", казва вицепремиерът Драгасакис. Гръцките отговорни представители често изтъкват така наречените "червени линии", които няма да преминат, що се отнася до допълнителни съкращения на разходите.

Следващият етап е среща на министрите на финансите от еврозоната на 24 април в Рига, която вече се разглежда като стъпка по пътя, а не като решаваща среща за постигане на споразумение.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги увери вчера, че решението на сегашната криза е "в ръцете на гръцкото правителство". Той подчерта, че е необходима много повече работа, при това спешно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още