IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Santander за първото тримесечие скочи с 32%

Тласък на растежа дадоха възвръщането на доверието на инвеститорите и икономическото възстановяване в Испания

10:10 | 28.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Santander за първото тримесечие скочи с 32%

Banco Santander SA съобщи във вторник, че нетната ѝ печалба за първото тримесечие е нараснала до 1,72 млрд. евро от 1,3 млрд. евро година по-рано, което представлява 32 на сто ръст, съобщава MarketWatch.

Испанският заемодател, който е най-големият в еврозоната по пазарна стойност, съобщи, че нетната му лихвена печалба е достигнала 8,04 млрд. евро спрямо 6,99 млрд. евро, отчетени година по-рано. Анализаторите очакваха тази цифра да достигне 7,83 млрд. евро.

Нетната печалба от лихви – основен двигател на печалбите за банките на дребно, е разликата между това, което кредиторите плащат на клиентите за депозити и това, което получават от заеми.

Икономическото възстановяване на Испания помогна за покачване на приходите на местните банки на родния пазар през последните тримесечия. Испанският премиер Мариано Рахой заяви в понеделник, че правителството очаква икономиката на страната да нарасне с 2,9% тази година в сравнение с предишната цел от 2,4%.

Въпреки икономическото възстановяване много хора и фирми в Испания остават фокусирани върху изплащането на текущите си задължения, което до голяма степен ограничава новото кредитиране. Процесът на намаляване на задлъжнялостта е сред трудните битки за изпълнителния председател на Santander Aнa Ботин, която се стреми да засили рентабилността на банката.

Ботин, която пое кормилото на Santander след смъртта на баща си през септември, трябва също да се пребори с опасенията на инвеститори и анализатори за слабия растеж в Бразилия, която генерира около една пета от нетната печалба на Сантандер.

Институционалните инвеститори през януари адмирираха продажбата на нови акции на Santander за 7,5 млрд. евро в ход, предназначен да успокои трайните опасения, че балансът на кредитора е по-слаб от този на конкурентите.

Банката трябва да укрепи своята капиталова адекватност още повече, посочиха през миналия месец анализаторите на Barclays PLC. "Въпреки, че капиталовата позиция на Santander сега е много по-добра, ние не мислим, че тя е в най-доброто си състояние", посочиха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още