IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Santander възнамерява да увеличи капитала си със 7,5 млрд. евро

Най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация може да намали годишния си дивидент

17:49 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанската банка Santander възнамерява да набере около 7,5 млрд. евро чрез продажба на акции в радикален ход на новия си изпълнителен директор Ана Ботин, имайки предвид историческата позиция на банката, твърдят пред Financial Times лица, запознати с намерението.

Най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация съобщи и че може да намали годишния дивидент от текущите 0,60 евро цента до 0,20 цента, докато се сложи край на практиката цялата печалба да се раздава на акционерите.

Устисквайки на натиска на инвеститорите, които дълги години искаха банката да увеличи капитала си, сега Santander ще използва средствата, за да финансира амбициозни планове за разширяване на основната си дейност. Но като орязва дивидентите, трезорът ще засегне милиони дребни акционери в Испания, които са инвестирали част от средства си в нейни акции.

Процедурата по продажбата на акции се ръководи от Goldman Sachs и UBS. В четвъртък книжата на Santander бяха спрени от търговия, тъй като Бордът на директорите се събра в Мадрид да обсъди плана. Акциите поскъпнаха с 3% преди съобщението за предлагането.

Този ход е още един знак за това колко бързо Ботин може да заличи авторитета си сред огромната финансова империя, която тя пое преди четири месеца след смъртта на баща й Емилио Ботин. Той ръководеше банката в продължение на повече от четвърт век.

Анализатори изчисляват, че счетоводният баланс на Santander е сред най-слабите в сравнение с конкурентите й в Европа. Испанската банка не е публикувала капиталовата си адекватност по силата на новите изисквания на Базел III, но анализаторите пресмятат, че съотношението е 9%, което е най-ниското сред това на 30-те най-големи европейски банки.

От кредитната институция информират още, че предлагането на акции ще представлява 9,9% от акционерния капитал преди увеличението. След него капиталовата адекватност на трезора ще се покачи в интервала от 10 до 11%.

Santander излезе от стрес тестовете на Европейската централна банка в сравнително добро състояние. При най-суровия сценарий съотношението на капитала от първи ред спадна от 10,4% до 8,9% при минимум изискуеми 5,5%. Според изискванията на Базел III нивото му би било 7,8 на сто.

През ноември Ана Ботин направи първата сериозна крачка, след като стана председател на Борда на директорите на Santander. Тя назначи Хосе Антонио Алварез на мястото на Хавиер Мартин като главен изпълнителен директор и още трима независими директори, за да освежи Борда.

През декември бившият министър в британското правителство Шрити Вадера замени Лорд Бърнс на ръководния пост на най-голямото подразделение на банката във Великобритания, което самата Ботин управляваше преди да поеме властта над цялата група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още