IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС получават 1 млрд. евро за борба с младежката безработица

Броят на младежите между 15 и 25 години, които не работят, не учат или не са на стаж, тревожно нараства, според ЕП

17:07 | 29.04.15 г.
Държавите от ЕС получават 1 млрд. евро за борба с младежката безработица

Европейският парламент (ЕП) одобри предложението на Европейската комисия (ЕК) още през тази година да бъдат отпуснати 1 млрд. евро за младежка заетост, съобщават от пресслужбата на представителството на ЕП в България.

Мярката трябва да бъде одобрена и от Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Това финансиране по Инициативата за младежка заетост е допълнение към средствата на Европейския социален фонд, предназначени за 20 страни членки с региони, в които младежката безработица надхвърля 25%. С него ще бъдат създадени около 650 хил. работни места.

Броят на младежите между 15 и 25 години, които не работят, не учат или не са на стаж, тревожно нараства, особено в страните членки с най-големи трудности в съфинансирането на европейските програми, отбелязва се в съобщението на ЕП.

Средствата за Инициативата за младежка заетост за периода 2014―2020 г. са 3,2 милиарда евро. Към тях ще се добавят още най-малко 3,2 милиарда евро за страните членки от Европейския социален фонд.

До февруари тази година Европейската комисия е одобрила 28 от общо 34 оперативни програми за младежка заетост, всяка от които може да получи до една трета от полагащите се средства, веднага щом промените в правилата влязат в сила.

Страните, които се възползват от инициативата, са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.

Според актуалните данни на европейската статистическа служба Евростат младежката безработица в ЕС и еврозоната през февруари е била съответно 21,1% и 22,9%. Данните за март ще бъдат публикувани утре, както и евентуална ревизия на статистиката за февруари.

Най-ниска е младежката безработица в Германия, Австрия и Дания, а най-висока – в Гърция, Испания, Хърватия и Италия. В България младежката безработица се изчислява на 23,6% през февруари – първи месец на ръст след няколко поредни месеца на осезаем спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още