fallback

ЕК препоръча на държавите от Югоизточна Европа да строят терминали за втечнен газ

Работим усилено по обезпечаването на сигурни енергийни доставки за Стария континент, посочи зам.-председателят на Комисията Марош Шефчович

12:24 | 05.05.15 г. 10

Европейската комисия (ЕК) препоръча днес на държавите от Югоизточна Европа да се насочат към строежа на терминали за втечнен газ, за да избегнат сривове в доставките и за да имат по-добра енергийна сигурност, предава БТА.

В Северна и в Западна Европа работихме много в развитието на терминали за втечнен газ, този пример трябва да бъде приложен в Югоизточна Европа, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович на конференция за енергийната сигурност, организирана от Европейската сметна палата. Цените на доставките на втечнен газ спадат, затова подготвяме нова стратегия за повече терминали в ЕС, сътрудничим си по този въпрос със САЩ и Канада, отбеляза Шефчович.

Работим усилено по обезпечаването на сигурни енергийни доставки за ЕС, преговаряме с Туркемистан, Азербайджан, Турция. Очакваме до 2020 г. завършването на Южния газов коридор, така каспийският газ ще достигне Европа. Това ще създаде възможност за по-добри цени на европейския газов пазар. Преговаряме и с Алжир как да задълбочим сътрудничеството си, посочи заместник-председателят на ЕК.

По неговите думи държавите от Югоизточна Европа, особено зависими в доставките от един-единствен източник, трябва да бъдат свързани, за да не бъдат под натиск, "ако нещо се обърка". Работим по план, който очакваме да представим през юли. Целта е осигуряването на поне три източника на снабдяване за тези държави, това драматично ще промени усещането за сигурност на доставките в региона, заяви Шефчович.

Все още нямаме свободен поток на енергия в ЕС заради административни и бюрократични пречки, заради различните правила в отделните държави и заради липсата на свързаност на енергопреносните системи.

ЕС и Украйна имат общ интерес от модернизирането на украинската енергопреносна система. Пътят на доставките, използван сигурно десетилетия, трябва да остане в употреба, в това следва да бъдат убедени всички, коментира заместник-председателят на ЕК.

Видяхме как геополитиката може да поставя на изпитание уязвимостта ни в областта на енергийните доставки, да засегне енергийната ни сигурност. ЕС е добър клиент, плащаме по един милиард евро за енергия всеки ден, отбеляза Шефчович.

Според него ЕС трябва да мисли как да остане водеща сила в областта на възобновяемата енергия. Енергетиката е сред първостепенните политически приоритети на ЕК. Голямото предизвикателство пред нас е прилагането на стратегията за европейския енергиен съюз. Обнадежден съм от начина, по който стратегията бе приета от политиците в ЕС, добави той.

Можем да ползваме по-малко енергия, да разчитаме повече на устойчивата енергия, да разнообразим източниците, да свържем по-добре пазарите си, да използваме повече европейския научен потенциал. Дори да намалим енергийните си разходи с един процент, това ще доведе до шест процента спад на вноса на газ. Бъдещата индустриална трансформация ще бъде основана на възобновяемата енергия, на мощта на вятъра и слънцето, заяви Шефчович.

По неговите думи свързването на енергийните пазари в ЕС ще даде много повече възможности на потребителите, ще им осигури по-добри цени и по-широк избор. По думите на Шефчович интелигентните енергийни мрежи могат да заместят необходимостта от използването на шистов газ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още