fallback

Орбан: Европа пилее време в идеологически дебати, докато Азия набира сила

Според унгарския премиер Стария континент е попаднал в плен на "магически думи", като "мултикултурализъм" и "политическа коректност"

21:55 | 11.05.15 г. 28

Азия представлява растящо предизвикателство към Запада и докато Европа, разтърсена от терористичните атаки в Париж през януари, пилее време в идеологически дебати, Изтокът действа, каза Виктор Орбан, цитиран от Associated press. 

Унгарският премиер, който миналата година обра доста критики заради изявлението си, че иска да построи "нелиберална страна", каза в реч на правителствения уебсайт, че онякога изглежда, че в Европа "ценят дебатите повече, отколкотодействията". 

Речта на Орбан е била произнесена в събота пред фондация "Приятели на Унгария". Според него Европа е попаднала в плен на "магически думи", като "мултикултурализъм" и "политическа коректност" и е с отслабени позиции пред належащи проблеми, като имиграцията.

По-рано тази година водената от Орбан партия ФИДЕС изгуби своето мнозинство от две трети в парламента. В частичните избори в западния унгарски град Веспрем кандидатът на опозицията Жолтан Кеш спечели с изненадващо голяма разлика от 43% от гласовете, кандидатът на ФИДЕС Лайош Немеди получи 34%.

С мнозинството от две трети от 2010 г. насам управляващата партия ФИДЕС прие нова Конституция и множество закони от конституционен статут, включително Закона за медиите и избирателния Закон.

Критиците обвиняват Орбан в налагане на авторитарни тенденции. Неговите тесни връзки с президента на Русия Владимир Путин предизвикаха подозрението на съюзниците от ЕС и НАТО. В същото време през последните месеци гражданските протести поставиха под въпрос управлението на Орбан.

Мнението на Будапеща по редица въпроси, свързани с Русия, често е коренно различно от общата европейска позиция. Срещу водената от Орбан политика има и силна съпротива от страна на опозицията, както и сред гражданите, което доведе до масови протести, обвиняващи премиера в "нелибералност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още