IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан: Поне 50% от банковия сектор трябва да премине в унгарски ръце

Унгарският премиер предлага също превалутиране на отпуснатите кредити в чужда валута към форинти

13:32 | 13.03.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Виктор Орбан: Поне 50% от банковия сектор трябва да премине в унгарски ръце

Най-малко 50% от банковия сектор в Унгария трябва да принадлежи на унгарци, настоява премиерът на страната и лидер на управляващата консервативна партия Унгарски граждански съюз (ФИДЕС) Виктор Орбан, съобщи ИТАР-ТАСС.

Фактът, че по-голямата част от унгарския банков сектор е собственост на чуждестранни компании, сочи, че се създава „нездравословна ситуация“, отбеляза Орбан.

Правителството възнамерява да постигне 50% „унгарска собственост“ в сектора, каза той, без да уточнява по какъв начин ще бъде реализирана тази цел.

Освен това той предложи да бъдат преоформени кредитите, получени от унгарски предприемачи в швейцарски франкове, в унгарски форинти. По данни на унгарските регулаторни органи обемът на задълженията на предприятията от дребния и средния бизнес в чужда валута достига около 3,3 млрд. евро.

Предлаганите мерки ще засегнат в най-голяма степен австрийските банки, тъй като обемът на отпуснатите от тях кредити в Унгария както в евро, така и във форинти, надхвърля 21 млрд. евро. От най-големите австрийски кредитни институции, работещи в Унгария, засега не коментират ситуацията.

Анализатори прогнозират, че вероятността Орбан да изпълни своите заплахи е достатъчно висока, още повече, че мярката за прехвърлянето на кредитите в националната валута ще му осигури допълнителни точки в политическата борба в страната.

Голяма част от кредитите за населението също е оформена в евро, а заради високата волатилност на курса на форинта към общата европейска валута унгарците все по-трудно изплащат финансовите си задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
mathematician
преди 11 години
Тоя се превърна в обикновен популист.Кво може да каже за ДСК - освен, че това е груба намеса на държавата в частните интереси и това е недопустимо, подсъдимо и Унгария, ще се обърне към ЕС, бла-бла в този стил - противоположен на горния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
deant
преди 11 години
.. В трюма и с гюле на верига за крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 9
albobo76
преди 11 години
В ЕС започна да става интересно, Орбан, Грило в Италия, една по една нациите започнаха да разбират, на къде отиват нещата. Ние по стара БГ традиция ще стоим до край на потъващия кораб и то в 3-та класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
THE TRADER
преди 11 години
Интересно какво ще каже същия този Орбан, ако ние поискаме поне 50 % от Банка ДСК обратно! А и от неговото изказване явно си личи, че няма особено голямо желание и намерение да си плати за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
ABBA
преди 11 години
"Виктор Орбан: Поне 50% от банковия сектор трябва да премине в унгарски ръце"Нашите продажни политици биха казали: 100% от банките в чужди ръце!Или вся власть советов! (ЕС)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още