IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Възможно е правно възражение спрямо приетите от Унгария мерки

Ако бъдат открити противоречия със законодателството на ЕС, комисията е готова да използва правни инструменти, за да ги промени, заяви неин говорител

18:59 | 12.03.13 г.
ЕК: Възможно е правно възражение спрямо приетите от Унгария мерки

Европейската комисия обяви днес, че се подготвя да предприеме правно възражение спрямо Унгария, ако поправките в конституцията на страната нарушават законодателството на ЕС, съобщи MarketWatch.

Вчера парламентът на Унгария одобри големи промени в конституцията, които предизвикват опасенията на Европейския съюз и независими наблюдатели за подкопаване на свободите, демокрацията и върховенството на закона в бившата комунистическа държава.

Оливие Байи, говорител на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, заяви, че ако поправките бъдат оценени като нарушаващи законодателството на ЕС, комисията е готова да използва „правни инструменти“, за да ги промени.

Унгария се присъедини към ЕС през 2004 г., а с малко изключения членството на една страна в общността изисква спазване на правилата на съюза.

„Твърде рано е да се каже, че вече сме наясно, че тези правни оценки ще потвърдят юридическите ни опасения, но ако това се случи, ще започнем диалог за изясняване на тези опасения“, добави Байи. Той посочи, че ЕК очаква унгарските власти да сътрудничат на правните eксперти за преодоляване на опасенията.

С приетите вчера поправки в унгарската конституция се ограничават правомощията на централната банка, въпреки че Конституционният съд на страната вече ги отхвърли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още