IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария нападна Рубини заради валутен „съвет“

От Roubini Global Economics защитиха патрона си, изтъквайки, че коментар на унгарския министър на икономиката е в основа на поевтиняването на форинта

17:31 | 16.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Унгария нападна Рубини заради валутен „съвет“

Унгарското министерство на икономиката влезе в разпра с Roubini Global Economics по въпроса кой трябва да бъде обвиняван за низходящата спирала, в която попадна форинтът, след като компанията препоръча залози срещу унгарската валута, съобщи CNBC.

В съобщение на министерството се посочва, че местната валута е започнала да се обезценява, след като Нуриел Рубини, известен с песимистичните си прогнози, обяви в бюлетин, че непостигането на споразумение между страната и Международния валутен фонд е лоша новина за валутата.

„В четвъртък спекулантите изглежда приеха съвета на Рубини и атакуваха форинта“, заявиха унгарски представители, нахвърляйки се върху професора от Нюйоркския университет. Форинтът поевтинява от миналата седмица, а през тази достигна 7-месечно дъно, но след това си върна част от позициите.

Икономисти от Roubini Global Economics обаче цитираха коментари на унгарския министър на икономиката Дьорд Матолчи в местен вестник, според които той изглежда смята, че предприетите от страната по-нестандартни икономически политики са причина за слабостта на валутата.

Йелена Вукотич от компанията заяви, че изявлението на Матолчи „политиката на силен форинт от 2002 до 2010 г. беше грешка“ е основна причина за поевтиняването на унгарската валута. Вукотич добавя, че противоречивата политика на правителството усилва мнението им, че форинтът „ще продължи да изпитва натиск“.

Днес коментарите ѝ бяха отхвърлени от министерството. „Стана ясно, че отслабването на позициите на форинта след средата на седмицата не са предизвикани от статия на министъра на икономиката“, се посочва в съобщение на ведомството. Вместо това оттам предполагат, че причина за това са спекулантите, които я използват „като извинение, за да замаскират атаката си“.

Унгария се мъчи да балансира икономическия ръст с нарастващия публичен дълг, след като пострада тежко от финансовата криза през 2008 г. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупредиха в проучването си за страната за 2012 г., че тя е изправена пред „силни насрещни ветрове“ и е обременена от „противоречиви вътрешни политики“.

Ласло Волф, заместник на главния изпълнителен директор на OTP Bank, обаче смята, че в източноевропейския регион, включително в Унгария, е налице по-добър потенциал за растеж, отколкото в Западна Европа. „Имаме нулев ръст през 2012 г., но очакваме по-добра представяне през 2013 г.“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още