IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската полиция разследва централната банка в Будапеща

Институцията отхвърля обвиненията и изтъква, че е „озадачена“ от действията на властите

21:55 | 21.02.13 г. 1
<p>
	Будапеща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Будапеща. Снимка: Ройтерс

Унгарската полиция разследва централната банка в Будапеща по обвинение, че институцията неправомерно е предоставяла конфиденциална информация за местните банки на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Bloomberg

Провежда се разследване за злоупотреба с власт и „други престъпления“ от отдела за борба с корупцията и икономическите престъпления, се посочва в прес съобщение на полицията в Будапеща.

Унгарската централна банка отхвърля обвиненията и изтъква, че е „озадачена“ от действията на властите.

В доклад, публикуван миналата седмица, банковият надзорен орган (ASZ) обвини централната банка, че е предоставяла секретна информация на МВФ в периода 2008 г. – 2010 г. година преди идването на власт на настоящия унгарски премиер Виктор Орбан.

През 2008 година Унгария договори заем от 20 млрд. евро от МВФ, Европейския съюз (ЕС) и Световната банка, който й позволи да избегне фалит.

Управителят на централната банка Андраш Шимор, разкритикува доклада като нова персонална атака, целяща да бъде дискредитиран преди края на мандата си, изтичащ в началото на март.

Все още не е определен наследник на Андраш Шимор, но като фаворит е сочен министърът на икономиката Дьорд Матолчи, което силно безпокои пазарите.

Разследването е разпоредено заради подозрения в злоупотреба с власт и нарушаване на фирмената тайна се посочва в изявление на прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Централните банки трябва да са контролирани от държавата. Този опорочен модел който САЩ налага с ФЕД, е една от най-големите глупости на съвремието ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още