IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Raiffeisen Bank International намалява наполовина

Австрийската банка потвърди, че през 2015 г. може да отбележи втора поредна годишна загуба заради разходите по преструктуриране на дейността

11:27 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Русия и Украйна продължават да тежат на резултатите на&nbsp;Raiffeisen.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Русия и Украйна продължават да тежат на резултатите на Raiffeisen. Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на 2015 г. нетната печалба на Raiffeisen Bank International (RBI) намалява почти наполовина, след като австрийската банка изпита волатилността на валутните пазари в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и икономическия спад в Русия, отбелязва MarketWatch.

Нетната печалба спада с 48% на годишна база до 83 млн. евро при 161 млн. евро, спечелени през първото тримесечие на миналата година. Въпреки това цифрата се оказва над очакванията на анализаторите, които предричаха консолидирана печалба в размер на 73,9 млн. евро. Ръководството на банката пък предвиждаше нетна печалба от 58 млн. евро.

Raiffeisen, която има широко присъствие в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), увеличава загубата от търговска дейност до 62 млн. евро от 19 млн. евро преди година. Това се дължи отчасти на поевтиняването на украинската гривна, руската и белоруската рубла спрямо еврото и долара.

RBI загуби 64 млн. евро само от острата обезценка на украинската валута. Украинското поделение на австрийския кредитор реализира загуба за 82 млн. евро през тримесечието при такава от 151 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2014 г. и 24 млн. евро през първото тримесечие на миналата година.

Печалбата на руското подразделение намалява до 95 млн. евро спрямо спечелените преди година 109 млн. евро. В сравнение с края на 2014 г. печалбата е нагоре, тъй като само през четвъртото тримесечие RBI реализира 51 млн. евро положителен финансов резултат в Русия. Делът на лошите кредити там е 6,4%.

Нетният лихвен доход на австрийската банка намалява с 16 на сто до 820 млн. евро от 979 млн. евро преди година също заради неблагоприятни валутни изменения, както и инкасирани загуби по кредити в Азия, гласи становище на банката. Нетният лихвен доход се понижава по-бързо от провизиите, отбелязва Ройтерс.

Ръководството на RBI потвърждава прогнозата си, че през 2015 г. може да отбележи втората поредна годишна загуба заради високите разходи по преструктуриране на дейността и целта за постигане на съотношение на капиталова адекватност от 16 на сто до края на 2017 г. Загубата може да бъде в порядъка на 500 млн. евро, тъй като разходите по преструктуриране предстои да бъдат извършени.

Raiffeisen възнамерява да се раздели със своите операции в Полша и Словения и с дъщерното си дружество за интернет банкиране Zuno, както и да намали дейността си в Русия, Азия и САЩ в радикален ход за свиване на структурата на австрийския трезор след десетилетия на експанзия в ЦИЕ.

Финансовото и правното проучване за продажбата на поделението в Полша Raiffeisen Polbank вече започна. Разговори се водят и за продажбата на бизнеса в Словения, докато за Zuno вече има постъпили оферти.

През първото тримесечие на 2015 г. българското поделение – Райфайзенбанк България, спечели 21,216 млн. лв. Резултатът е близо 6,5 пъти по-голям спрямо първите три месеца на миналата година. Тогава нетната печалба бе 3,3 млн. лв.

Активите на Райфайзенбанк България се покачват с 2 на сто до 6,07 млрд. лв., с което към края на март банката се нарежда на пето място по размер на активите, показват данните на Българска народна банка. Нетният лихвен доход пък намалява с 11,3% до 54,8 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още