IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестният вот на Испания като признак на разпадащата се еврозона

Големите партии са и големите губещи в местните и регионални избори

11:29 | 31.05.15 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Местните и регионални избори в Испания миналата неделя представиха още един пример за политическото разделение в Европа, след като гласоподавателите разбиха двупартийната система, която властваше в страната след края на ерата на Франко през 70-те, коментира MarketWatch.

Изборите за местни и регионални правителства пометоха управляващата дясноцентристка Народна партия, която имаше мнозинство в много от тези юрисдикции, след като гласоподавателите избраха кандидати от новите протестни парии. Другата основна партия, лявоцентристката Социалистическа партия, също изгуби позиции.

Без никакви ясни мнозинства крайният формат на тези управляващи органи няма да бъде ясен седмици наред, докато политиците се опитват да създадат коалиции.

Вече е очевидно обаче, че новите кметове на два от най-големите испански града, Мадрид и Барселона, ще бъдат политически новаци от местните протестни обединения. Лявото обединение във Валенсия, третия най-голям град, може също да успее да изкара Народната партия от кметството.

Новоиздигналата се партия Подемос беше ключов член на тези леви обединения в общинските избори и зае трето място със собствени кандидати в 13 от общо 17-те региона в Испания, които гласуват за регионални съвети.

Всичко това е лоша новина за министър-председателя Мариано Рахой. През есента ще се проведат парламентарни избори, които със сигурност ще проверят дали Народната партия е достатъчно силна да се задържи на власт.

Това е и поредният пример за това как кризата на еврото подхранва надигащата се вълна от настроения срещу Европейския съюз (ЕС), което намира отражение в тези протестни партии.

Този тип напрежение обяснява защо правителството на Рахой търси разширяване на правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ), с които подобно на Федералния резерв в САЩ да придобие двоен мандат за насърчаване на пълната заетост и ценовата стабилност.

„Посоката на политиката на единната валута се оказва неадекватна за определени партньори през последните години“, коментира испанският ежедневник El Pais. Сегашните политики водят до дисбаланс на плащанията и насърчават прекомерната задлъжнялост в някои страни.

Испания, разбира се, е една от страните, които бяха най-тежко ударени от кризата на еврото, като безработицата достигна почти 25%.

Няма да е лесно да отличим национални тенденции в резултатите от местните избори. New York Times ги описва като историческа промяна на политическия небосклон в Испания. Financial Times е по-внимателен, заявявайки, че единствените ясни победители в изборите са „объркването, разделението и непредсказуемостта“.

Но местни обединения на протестните партии в двата големи града също изглеждат като победители.

В Мадрид Мануела Кармена, бивш съдия на 71 г., ще стане кмет, след като доведе обединението от леви партии до електорална победа. Ада Кулау, 41-годишна активистка и лидер на коалицията "Барселона за всички", е готова да замени каталунските партии за независимост при формирането на общинския съвет.

Като цяло гласовете за Народната партия спаднаха до 27% от 38% на местните избори през 2011 г.

Тъй като Подемос не се яви самостоятелно на регионалните избори, не е лесно да се определи колко дял има сред гласоподавателите. Партията обаче е смятана за победител, тъй като според социологическите проучвания в месеците преди вота губеше гласовете на избирателите.

Разкритията за връзките между лидерите на Подемос и режима на Уго Чавес във Венецуела без съмнение накърни силата на партията. Неуспехът на правителството на крайнолявата партия СИРИЗА в Гърция да спечели отстъпки от европейските лидери за преструктурирането на дълга си може би също подкопа ентусиазма на испанското движение против строгите икономии.

Партията, водена от Пабло Иглесиас, трябва да реши дали да влезе в коалиционни правителства в някои региони на Испания или да устои, за да запази силата си сред гласоподавателите за парламентарните избори.

Друга нова партия, дясноцентристката Сиудаданос, основана като опонент на "Каталунска независимост", също спечели след като създаде клонове извън базата си в Каталуния.

Остава да видим дали това разпадане на партийната структура в Испания е само временен феномен или постоянна промяна.

Основните партии ще търсят коалиране с новоиздигналите се движения. Искането на Мадрид за разширяване на правомощията на ЕЦП е очевидно стъпка в тази посока, въпреки че Рахой знае отлично, че това ще бъде отказано от Германия и други страни, които се възползват от небалансираните отношения, бетонирани в еврото.

Но и това няма да се случи навреме, за да помогне на Рахой в парламентарните избори, които вероятно ще се проведат през ноември. Силното представяне на протестните парии в този вот показва, че те ще са в позиция да определят следващото национално правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 6
rover
преди 8 години
Аман от болшевики Истинското казано от Ленин е - за да има революционна ситуация не е достатъчно само низините да не искат да живеят повече така, а е необходимо и върховете да да не могат да управляват по същия начин. Второто още не сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнениеКонстатация от преди 7-8 години:Ако всички харчат като средностатистическият американец,ще са ни необходими 5/Пет/ земи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 9
khao
преди 8 години
трябва да се видиш с Танас на живо, на един акъл сте и има много неща дето може да си кажете един на друг, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Супер, ок...ама все пак ,как аджеба да озаптим американците щото ,от всичките писания става ясно че там е центъра на злото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 8 години
и трите катастрофи ли ще дойдат едновременно, или една след друга ?Питам зада си направя план как да преживея кризата и с какво да се запася ?Предварително благодаря за отговора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Най-много се ядосвам от факта ,че Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?!Не може разхода в САЩ да е 2 пъти повече от ЕС - http://***.greentech.bg/archives/58888 Не може 320 млн. в САЩ да консумират повече от Китай,Индия и Япония взети заедно - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraИдват 3-катастрофи и как да се избегнат но не мога да заповядам на парламентите на САЩ ,ЕС да вземат правилните мерки и затова пиша за да запозная повече хора а те още хора като геометр. прогресия за да вземем мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за ''Пари без лихва и инфлация'' - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.htmlНякой задавал ли си е въпроса защо трябва да има непрестанен растеж и как растежа за едни е спад за други защото Земята е затворена система Сегашната ''система'' се провали още 1973год. и около 1982год. САЩ и Г-7 осъзнаха ,че в една затворена система не може да има растеж и т.н. измислиха ''вашинктонският консенсус'' с цел елиминиране на конкуренцията или изкупуване на безценица и т.н. 2001год. умишлено си взривиха кулите и т.н. сега вече няма мърдане в смисъл да си е карат както досега Г-н Хитов добре го е обяснил - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/и по-подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Лесно е но на някои няма да им хареса Основното е лихва по държ.дългове до 0,1% и десетилетия да се връщат както иска Гърция в края на статията проф. Кругман и проф. Варуфакис - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Доклада на ООН е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегнат катастрофите и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Добре , бе Насе и после кво...то е ясно че някой е окраднал мангизите.Какво правим после , това е интересното ! В смисъл , как рестартираме системата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Нещата няма да се оправят докато не се каже цялата истина как се ограбиха хората - тежко се говори за това но няма друг начин Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013год. - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=enХерман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от ошфорки - в света се въртят 32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoОбяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още