fallback

Юнкер: Със сигурност ще има последен срок за Гърция

Атина още не е представила предложения за реформи, стана ясно на срещата на Г-7 в Германия

14:22 | 07.06.15 г. 20

Със сигурност ще има последен срок за Гърция, която още не е представила предложения за реформи, заяви днес на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди откриването на срещата на високо равнище на Г-7 в Германия. Страните от Групата на седемте страни и ЕС не са властелините на света, но носят отговорност за ставащото в света, заяви Юнкер, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск на свой ред посочи, че Европа не може сама да решава глобалните проблеми и се нуждае от подкрепата на други важни играчи.

Юнкер съобщи, че Гърция все още не е представила на европейските институции предложенията си за реформи и за отношенията с кредиторите. 

"Очаквах да получа предложенията на гръцкото правителство до четвъртък, но те така и не се появиха - нито в четвъртък, нито в петък, нито в събота. Надявам се да видя тези предложения в най-скоро време, за да ги обсъдя с премиера на Гърция по време на срещата на върха ЕС-Латинска Америка на 10 юни в Брюксел", каза Юнкер.

Той отново изключи възможността за излизане на Гърция от еврозоната, но съобщи, че е "огорчен" от позицията на Атина, съобщи Ройтерс. Юнкер и допълни, че "за да остане с някого приятел, човек трябва да спазва известен минимум от правила".

Председателят на ЕК предупреди също, че макар да изключва излизане на Гърция от единната валута, той не е магьосник и "не може да извади от шапката си заек", за да го предотврати. На въпрос кога е последният срок за сделка с Гърция, която остава без пари и се опитва да посрещне задълженията си по плащането на дълговете този месец, Юнкер отговори: "Със сигурност ще има последен срок", но не посочи дата, информира БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи призив към лидерите на Г-7 да потвърдят единството си по въпроса за санкциите срещу Русия заради ролята й в украинската криза, съобщи Франс прес.

Той добави, че до срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел на 25-26 юни ще има формално решение за продължаването на тези санкции.

Председателят на Европейския съвет каза, че участниците в срещата на Г-7 биха искали да видят и Русия на заседателната маса, но добави, че това не може да стане, докато тя продължава агресивната си политика към Украйна и други страни.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама пристигна в малкото алпийско баварско село Крюн преди срещата на върха на Г-7 и каза на местните жители, събрали се на традиционна баварска закуска, че "всеки ден е подходящ за биричка и за вайствурст", предаде ДПА.

Президентът, който поздрави с баварското "Грюс Гот" (типичен баварски поздрав, използван вместо "Добър ден"), беше посрещнат топло от жителите на Крюн с весели възгласи и аплодисменти.

В началото на четвъртата си визита в Германия Обама нарече германския канцлер Ангела Меркел, застанала до него, "голям приятел и партньор", отбелязва ДПА. Меркел пристигна малко преди Обама в селото, придружавана от съпруга си Йоахим Зауер, допълва ТАСС.

Преди да заговори за сериозни теми, Обама се пошегува, че когато чул, че срещата на върха на Г-7 ще е в Бавария, той започнал да се надява, че тя ще се състои по време на бирения фестивал Октоберфест.

След това Меркел, обръщайки се към Обама със "Скъпи Барак", заяви, че "въпреки различията в мненията САЩ си остават приятели и важни партньори, с които имаме тясно сътрудничество и споделяме общи ценности".

Пред журналисти Обама подчерта, че руската агресия в Украйна ще бъде част от разговорите между лидерите от Г-7. "През следващите два дни в замъка Елмау ние ще обсъждаме нашето общо бъдеще, глобалната икономика, която създава работни места и възможности, запазването на силен и проспериращ ЕС, създаването на нови партньорства между двата бряга на Атлантическия океан, противопоставянето на руската агресия в Украйна, борбата със заплахите, произтичащи от пропития с насилие екстремизъм, климатичните промени", заяви Обама.

По повод срещата над 100 демонстранти се опитаха да блокират федералната магистрала край Гармиш-Партенкирхен, която води към замъка Елмау, но органите на реда им попречиха да изпълнят намерението си. Днес участниците в срещата на върха ще имат две работни заседания и работна вечеря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още