IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Със сигурност ще има последен срок за Гърция

Атина още не е представила предложения за реформи, стана ясно на срещата на Г-7 в Германия

14:22 | 07.06.15 г. 20
<p>
	Жан-Клод Юнкер и&nbsp;&nbsp;Доналд Туск<strong>&nbsp;</strong>на пресконференция преди откриването на срещата на Г-7 в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер и  Доналд Туск на пресконференция преди откриването на срещата на Г-7 в Германия. Снимка: Ройтерс

Със сигурност ще има последен срок за Гърция, която още не е представила предложения за реформи, заяви днес на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди откриването на срещата на високо равнище на Г-7 в Германия. Страните от Групата на седемте страни и ЕС не са властелините на света, но носят отговорност за ставащото в света, заяви Юнкер, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск на свой ред посочи, че Европа не може сама да решава глобалните проблеми и се нуждае от подкрепата на други важни играчи.

Юнкер съобщи, че Гърция все още не е представила на европейските институции предложенията си за реформи и за отношенията с кредиторите. 

"Очаквах да получа предложенията на гръцкото правителство до четвъртък, но те така и не се появиха - нито в четвъртък, нито в петък, нито в събота. Надявам се да видя тези предложения в най-скоро време, за да ги обсъдя с премиера на Гърция по време на срещата на върха ЕС-Латинска Америка на 10 юни в Брюксел", каза Юнкер.

Той отново изключи възможността за излизане на Гърция от еврозоната, но съобщи, че е "огорчен" от позицията на Атина, съобщи Ройтерс. Юнкер и допълни, че "за да остане с някого приятел, човек трябва да спазва известен минимум от правила".

Председателят на ЕК предупреди също, че макар да изключва излизане на Гърция от единната валута, той не е магьосник и "не може да извади от шапката си заек", за да го предотврати.
На въпрос кога е последният срок за сделка с Гърция, която остава без пари и се опитва да посрещне задълженията си по плащането на дълговете този месец, Юнкер отговори: "Със сигурност ще има последен срок", но не посочи дата, информира БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи призив към лидерите на Г-7 да потвърдят единството си по въпроса за санкциите срещу Русия заради ролята й в украинската криза, съобщи Франс прес.

Той добави, че до срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел на 25-26 юни ще има формално решение за продължаването на тези санкции.

Председателят на Европейския съвет каза, че участниците в срещата на Г-7 биха искали да видят и Русия на заседателната маса, но добави, че това не може да стане, докато тя продължава агресивната си политика към Украйна и други страни.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама пристигна в малкото алпийско баварско село Крюн преди срещата на върха на Г-7 и каза на местните жители, събрали се на традиционна баварска закуска, че "всеки ден е подходящ за биричка и за вайствурст", предаде ДПА.

Президентът, който поздрави с баварското "Грюс Гот" (типичен баварски поздрав, използван вместо "Добър ден"), беше посрещнат топло от жителите на Крюн с весели възгласи и аплодисменти.

В началото на четвъртата си визита в Германия Обама нарече германския канцлер Ангела Меркел, застанала до него, "голям приятел и партньор", отбелязва ДПА. Меркел пристигна малко преди Обама в селото, придружавана от съпруга си Йоахим Зауер, допълва ТАСС.

Преди да заговори за сериозни теми, Обама се пошегува, че когато чул, че срещата на върха на Г-7 ще е в Бавария, той започнал да се надява, че тя ще се състои по време на бирения фестивал Октоберфест.

След това Меркел, обръщайки се към Обама със "Скъпи Барак", заяви, че "въпреки различията в мненията САЩ си остават приятели и важни партньори, с които имаме тясно сътрудничество и споделяме общи ценности".

Пред журналисти Обама подчерта, че руската агресия в Украйна ще бъде част от разговорите между лидерите от Г-7. "През следващите два дни в замъка Елмау ние ще обсъждаме нашето общо бъдеще, глобалната икономика, която създава работни места и възможности, запазването на силен и проспериращ ЕС, създаването на нови партньорства между двата бряга на Атлантическия океан, противопоставянето на руската агресия в Украйна, борбата със заплахите, произтичащи от пропития с насилие екстремизъм, климатичните промени", заяви Обама.

По повод срещата над 100 демонстранти се опитаха да блокират федералната магистрала край Гармиш-Партенкирхен, която води към замъка Елмау, но органите на реда им попречиха да изпълнят намерението си.
Днес участниците в срещата на върха ще имат две работни заседания и работна вечеря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Немски банкер е уверен, че САЩ няма да устоят на натиска от БРИКСhttp://***.blitz.bg/news/article/341005Това ясно, но немците още не могат да се усетят как американците успешно ги отслабват (и тях и целия Европейски съюз накуп) като им нареждат да наливат пари от здравия към болния (за гърците; за социалните помощи; за емигрантите от Африка и Азия, ...).Ако Англичаните се отделят с референдума (инструктирани така, за да бъдат запазени), скоро след това съдбата на еврото ще е пропадане след търговското присъединяването към САЩ (каквото ни се случи като ни присъединиха към Европейския съюза), а в Европа стабилно ще се дозаблати.Разбира се, Великобритания ще спечели като географски център, но Германия и особенно ние тука ще продължим да залязваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
какви вълци ?! - повечето хора не са виновни защото е индоктринирано съзнаието им и в икономическата наука става най-лесно с измислени идеологии Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябва строги регулации Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Аз изследвам дали става въпрос за неукост или умишлени действия За мен са умишлени действия като в основата е ционизма плюс сребролюбие(мамона) и някакви форми на психопатии Описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
В своята Харвардска реч (1978) Солженицин с нобел по литература твърди, че всички съвременни медии насаждат невежество и агресивност у хората, чиито божествени души се пълнят с клюки, безсмислици и празнословия ''Медиите имат обществена функция да осигуряват достоверна и общественополезна информация на обществото като цяло... Поради своята роля на посредници в информационния процес, медиите са уязвими на завладяване и подчинение на частни интереси, които могат да ги използват за цели, различни от "общото благо" - http://glasove.com/interviuta/48954-za-svobodata-na-slovoto-i-za-slovobludstvotoИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА СЕ ВОДИ НАВСЯКЪДЕ И НЯКОИ ХОРАТА ТРУДНО РАЗБИРАТ КОЕ Е ИСТИНА - в океана от информацията съм пресял по-важното и споделям - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Трябва да се знаят основните неща и престъпленията на САЩ защото са най-много - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
А тука сте все вълци от Уолстрийт , така ли ? И ти като супербизнесмен ,се гнусиш от компанията на въшкари като мен ? Успех ти желая и прокопсия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
2012
преди 8 години
"Юнкер: Със сигурност ще има последен срок за Гърция" Юнкер, срока го изпускате вече 6 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Води се информационна война - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Но номер вече не минава и дойде часът на истината тоест нещата се знаят но от малко хора като цяло и затова пиша и за ционизма - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
2012
преди 8 години
"всеки ден е подходящ за биричка и за вайствурст"как ви дойде на акъла да напишете вайствурст???Weisswurst - в немския често срещано явление е една дума да е съставена от 2,3 или повече думи. В случая Weisswurst е от две думи. Weiss - бяло и wurst - наденица. Weisswurst - бяла наденица.Запомнете, че бяло е Weiss (вайс) , а не вайсТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
ДОКАТО НЕ СЕ КАЖЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА Светът в рецесия или в системна криза? - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Просто казано ''системата'' се провали и трябва системен подход и устойчево развитие - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА казано краткоКак централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'''' Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние'' накрая тук - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlИнфлацията освен кражба причинява и замърсяване на околната среда защото изсква лудо потребление ,и т.н. - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Чакай чакай намазано реститутче. Тия не на мен, дядо ми никога не е бил партиен секретар. Аз говоря с факти и данни, които са публично достъпни. Има класация на ООН за развитието на държавите за последните 70 години. Тая Гьобелсова пропаганда с умните красивите и богатите не върви навсякъде. Знам, че от софийската панелка е трудно да се види как живеят хората по света и в каква *** живееш ти (и всички ние) благодарение на отявлени демократи (комунисти) и тн. Плюсовете и минусите на всеки коментар показват достатъчно ясно настроенията на хората. Айде със здраве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
rover
преди 8 години
Има тема политика, върви да агитираш там. А не под всяка тема - Михелсон(инг5ров) и Атанаско. Били сме по-зле...В сравнение с кога, защо не напишеш. С онова време, когато дЕдА ти беше партиен секретар, а прадядо ти получаваше народна пенсия ли? Тия приказки - при въшкарите в кафенето. Тук просто няма смисъл. Имат обратен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още