IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия погасява предсрочно част от задълженията си към МВФ

Страната плаща предсрочно около 2 млрд. евро, за да спести от лихвите

18:19 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия погасява предсрочно част от задълженията си към МВФ

Португалия демонстрира сравнително добро финансово здраве и показва, че е ситуацията й е различна от гръцката, като отново връща предсрочно част от международните си заеми, предаде AFP.

Затрудненията на Гърция да постигне споразумение с  кредиторите, които я спасиха при последната дългова криза в Европа, изплашиха инвеститорите и предизвикаха рязко повишаване на лихвите по заемите на страната. Някои анализатори са на мнение, че Португалия, която също имаше нужда от финансова спасителна помощ, може да стане уязвима заради пазарната несигурност, ако гръцките проблеми се задълбочат.

"Ние ще платим предсрочно на МВФ около 2 млрд. евро, за да спестим от лихвите", заяви финансовият министър на страната Мария Луиш Албукерке. При обявяването на новината тя цитира и гръцката криза. "Няма нужда да ни сравняват с друга европейска страна, която постоянно отлага плащането на траншовете си", заяви португалският министър.

През март Лисабон върна 6,6 милиарда евро на МВФ преди срока благодарение на рекордно ниските лихви по държавните облигации на страната и възстановяването на икономиката.

Португалия беше подкрепена през 2011 г. от МВФ и ЕС с помощен пакет в размер на 78 млрд. евро, което я спаси от банкрут. Програмата приключи преди година. "В момента плащаме за заеми на капиталовите пазари по-ниски лихви, отколкото са те по линия на кредита от МВФ", поясни Албукерке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още