IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТПТИ изправя корпорации срещу потребители, според противници на споразумението

Основните проблеми според експерти са рискът от занижаване на стандартите и механизмът за арбитраж

09:32 | 11.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Депутати от ЕП в залата, преди дебатите да бъдат отложени в сряда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Депутати от ЕП в залата, преди дебатите да бъдат отложени в сряда. Снимка: Ройтерс

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) не са битка между САЩ и Европа, а битка на големите корпорации срещу малкия бизнес и потребителите. Това коментираха експерти пред телевизия Bulgaria On Air.

Чавдар Найденов от Сдружение „Солидарна България“, което неведнъж се е обявявало категорично против Споразумението, заяви, че аргументите за ръст на експорта на България  са пиар в полза на ТПТИ.

Найденов каза, че повод за безпокойство са потребителските стандарти, заплахата за износ на работни места към Третия свят, проблем се очертава според него с интересите на дребния и средния бизнес. Същинските текстове по документа са скрити, а в Европа срещу ТПТИ вече са събрани  2,2 млн. подписа, заяви той.

Критиците на Споразумението изтъкват, че то обслужва големите мултинационални компании в секторите фармация, ГМО и индустрията, свързана с интелектуалната собственост. Предложенията механизъм за арбитражи е „Елдорадо“ за юристите, каза Найденов.

Според него търговските въпроси могат да се уредят с обикновени преговори – например за търговията с говеждо месо или достъпът до обществените поръчки в САЩ. Могат да бъдат взаимно признати стандартите за храни, които са много близки, или пък да се премахне дублирането при фитосанитарният контрол.

Стандартите са един от големите проблеми, уеднакяването им означава занижаване (б. р. в Европа), коментира Ивайло Попов от „За Земята“.

Арбитражната клауза предизвиква най-големи брожения и е причината за разнобой в Европарламента, допълни той.

Споразумението не е битка между САЩ и Европа, а битка на големите корпорации срещу малкия бизнес и потребителите, каза Попов.

Найденов заяви, че от арбитража ще се ползват само мултинационалните компании, защото един процес ще струва няколко милиона долара, което е непосилно за МСП.

Международният редактор Лъчезар Вълев коментира от Страсбург решението на Европарламента да отложи и дебатите по доклада на  Комисията по външна търговия, която дава препоръки на ЕК как да води преговорите. Той заяви, че това според евродепутати е прецедент и причината за отлагането са разногласия сред левите евродепутати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 8 години
ако ТПТИ мине ще е все едно че вече живеем не в България, Румъния или др страна, а в Ексън-Мобил, БП, Дженерал Илектрик, Чейс, Майкрософт и т.н.то сега е Корпоративен Фашизъм, а тогава ще е Супер Корпоративен Фашистки робовладелски строй!Те и сега са окупирали всички страни на живота - икономическия и законодателния и изпълнителния!? ...но тогава богатите- собствениците на хипер мощните интернационални компании, ще са и законните владетели на планетата земя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ТПТИ е нарушение на международното право защото всяка държава е СУВЕРЕННА тоест може да забранява ГМО и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ТПТИ изправя корпорации срещу потребители.И само срещу потребители ли?Държавите и техните закони не значат нищо пред ТПТИ. Така се налага "НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД"!Както точно е написано на световното платежно средство наречено ДОЛАР - novus ordo seclorum ("Новият порядък навеки") !КОЙ ЗНАЕ ДАЛИ ТОЗИ ПОРЯДЪК ЩЕ Е НАВЕКИ И НЕ МУ ЛИ СЕ ВИЖДА КРАЯ?!КАТО ВСЯКА ИМПЕРИЯ И САЩ СА ОБРЕЧЕНИ ДА СИ ОТИДАТ С ГРЪМ И ТРЯСЪК. ВРЕМЕ Е , А И ИМ СЕ ПОЛАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Тялото
преди 8 години
Нула ползи от това споразумение за която и да е държава в ЕС. Единственото което има смисъл е някакво митническо споразумение с преференциални мита за стратегически и за двете страни стоки.Ама 5000 страници засягащи преди всичко законови рамки и "права" на инвеститорите си е пълна порнография. Искрено се надявам да пропадне. Удара върху американската империя ще е сериозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
"Според него търговските въпроси могат да се уредят с обикновени преговори"Разбирай краварите да натъпчат с нови зелени хартийки ***, политици и водачите на протеста....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още