fallback

С поглед към Гърция Португалия мисли за бъдещето

Властите в Лисабон не губят време в условията на несигурност в еврозоната

15:29 | 19.06.15 г. 3

Докато Гърция продължава битката с кредиторите, други страни от периферията на еврозоната не губят време напразно, а гледат към бъдещето, пише Bloomberg.

На първо място става въпрос за Португалия – най-проблемнaтa от страните от Южна Европа. Иберийската страна неотдавна емитира дългосрочни облигации, което ѝ позволи да намали тежестта на дълга през следващите три години. Сега правителството в Лисабон има достатъчно средства за безпроблемно обслужване на дълговете си преди края на годината.

По-рано, още през март, Португалия се възползва от спада в доходността по облигациите и зае средства, които използва за по-ранно плащане на дължимото по заема от МВФ.

Припомняме, че Лисабон бе принуден да кандидатства за финансова помощ през 2011 г. - след Гърция и Ирландия. Този път властите изглеждат решени да избегнат връщане към дълговата криза. Въпреки това дългът на страната продължава да е над 100% от БВП – повече, отколкото през 2011 г., а трите основни рейтингови агенции – S&P, Moody's и Fitch, все още поставят оценка "боклук" на португалските облигации.

Тази седмица обаче германският канцлер Ангела Меркел похвали Португалия за финансовия ѝ успех и призовава Гърция да последва нейния пример.

Експерти отчитат, че сега, за разлика от 2011-2012 г., капиталовият пазар за Португалия е отворен. Доходността по 10-годишните облигации е на ниво от около 3,2%, което е почти два пъти по-високо, отколкото в началото на март. По време на кризата през 2012 г. доходността по облигации достигна 18%.

През миналата година икономиката на Португалия излезе от тригодишната рецесия и постигна ръст от 0,9%. За тази година правителството прогнозира ръст на БВП с 1,6%, а за 2016 г. – с 2%. Рвнището на дълга обаче е на изключително високо ниво. Според последните данни то достига 130,2% от БВП.

Същевременно финансовите министри от еврозоната не успяха да постигнат споразумение за Гърция след разговорите в Люксембург, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Разговорите продължиха повече от четири часа, но гръцката страна остана непреклонна. "Гърция трябва да представи по-дълбоко разработени предложения за реформа", каза дипломатът.

Преди срещата на Еврогрупата финансовите министри на Германия, Белгия, Литва и Словения поискаха от гръцкото правителство да изпълни задълженията си към международните кредитори относно реформата на гръцката икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още