IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поглед към Гърция Португалия мисли за бъдещето

Властите в Лисабон не губят време в условията на несигурност в еврозоната

15:29 | 19.06.15 г. 3
С поглед към Гърция Португалия мисли за бъдещето

Докато Гърция продължава битката с кредиторите, други страни от периферията на еврозоната не губят време напразно, а гледат към бъдещето, пише Bloomberg.

На първо място става въпрос за Португалия – най-проблемнaтa от страните от Южна Европа. Иберийската страна неотдавна емитира дългосрочни облигации, което ѝ позволи да намали тежестта на дълга през следващите три години. Сега правителството в Лисабон има достатъчно средства за безпроблемно обслужване на дълговете си преди края на годината.

По-рано, още през март, Португалия се възползва от спада в доходността по облигациите и зае средства, които използва за по-ранно плащане на дължимото по заема от МВФ.

Припомняме, че Лисабон бе принуден да кандидатства за финансова помощ през 2011 г. - след Гърция и Ирландия. Този път властите изглеждат решени да избегнат връщане към дълговата криза. Въпреки това дългът на страната продължава да е над 100% от БВП – повече, отколкото през 2011 г., а трите основни рейтингови агенции – S&P, Moody's и Fitch, все още поставят оценка "боклук" на португалските облигации.

Тази седмица обаче германският канцлер Ангела Меркел похвали Португалия за финансовия ѝ успех и призовава Гърция да последва нейния пример.

Експерти отчитат, че сега, за разлика от 2011-2012 г., капиталовият пазар за Португалия е отворен. Доходността по 10-годишните облигации е на ниво от около 3,2%, което е почти два пъти по-високо, отколкото в началото на март. По време на кризата през 2012 г. доходността по облигации достигна 18%.

През миналата година икономиката на Португалия излезе от тригодишната рецесия и постигна ръст от 0,9%. За тази година правителството прогнозира ръст на БВП с 1,6%, а за 2016 г. – с 2%. Рвнището на дълга обаче е на изключително високо ниво. Според последните данни то достига 130,2% от БВП.

Същевременно финансовите министри от еврозоната не успяха да постигнат споразумение за Гърция след разговорите в Люксембург, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Разговорите продължиха повече от четири часа, но гръцката страна остана непреклонна. "Гърция трябва да представи по-дълбоко разработени предложения за реформа", каза дипломатът.

Преди срещата на Еврогрупата финансовите министри на Германия, Белгия, Литва и Словения поискаха от гръцкото правителство да изпълни задълженията си към международните кредитори относно реформата на гръцката икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ПОГЛЕДНЕТЕ БЪЛГАРИЯ С НЕЙНИЯ БРУТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ!Брутният външен дълг към края на март 2015 г. възлиза на 39, 378 млрд. ?!От тези 39, 378 млрд. ? са посочени дълг на сектор Държавно управление в размер на 6,451.9 млн.? Към тази сума НЕ Е ВКЛЮЧЕН заема от 8 млрд. ? /16млрд . лв/ който бе теглен он правителството на БОРИСОВ -2!КАТО ПРИБАВИМ ТЕЗИ - 8 млрд..? към посочените 39, 378 млрд. ? получаваме сумата от 47, 378 млрд.? която е 110 % от БВП !!!СТРЯСКАЩО НАЛИ?110 % ОТ БВП е цифра която ни поставя в състояние много по зле от това на ПОРТУГАЛИЯ!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРЕ СЪС СПЕКУЛАЦИИТЕ И ЧЕРТАЕНЕТО НА РОЗОВИ КАРТИНИЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СТРАНАТА НИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТО СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ГРЪЦКОТО.ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е КОГА ЩЕ ВЛЕЗЕМ В ТЯХНАТА ПРОЦЕДУРА. Гърците има какво да продават - НИЕ НЕ!!ПАДЕЖИТЕ ПО ПЛАЩАНИЯТА ЦЪКАТ , А НИЕ СМЕ СЕДНАЛИ ВЪРХУ БОМБА КОЯТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ВЗРИВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система ''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Въпроса е защо ЕЦБ не купува ДЦК както ФЕД в САЩ ,и отделна тема е защо ЕЦБ и ФЕД са частнитоест най-важният въпрос е защо държавата не взима пари от държ.монетарна банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmА за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВПОтделно разделяне на търговското и инвестиционно банкиране както 1933год. и т.н.обяснил съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Справянето с финансовата катастрофа не е просто защото пирамидите са много тоест пенсионните фондове държат много акции на фирми и ДЦК ,и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още