fallback

Гърция е спасена, твърди министърът на икономиката Йоргос Статакис

Новите предложения на Атина са извели преговорите с кредиторите извън продължилия месеци застой

18:28 | 22.06.15 г. 13

Гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис изрази увереност, че новите предложения на Атина за заздравяване на държавните финанси са извели преговорите с кредиторите от мъртвата точка, съобщава БТА, позовавайки се на информация на BBC.

В интервю за медията Статакис изразява очакване по-късно днес лидерите на еврозоната да разпространят комюнике, според което вече има основа за официално споразумение с Атина за приключване на текущата помощна програма и деблокиране на жизнено важния транш от 7,2 млрд. евро.

Според министъра все пак през идните дни ще бъде необходима работа на техническо равнище за официално завършване на споразумението. По думите му може да се очаква, че Гърция ще успее да направи дължимото плащане от 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд на 30 юни и по този начин да избегне дефолта.

Статакис даде подробности по предложението, отправено от Атина към институциите. То включва нов корпоративен данък, нов данък за богатите, повишаване на ДДС за определени стоки. Все пак правителството на Алексис Ципрас е успяло да не преминава "червената си линия" - не се предвиждат нови намаления на пенсиите и заплатите в държавния сектор, няма да се увеличава и ДДС за електроенергията.

Правителството също така се е съгласило бюджетната цел да бъде първичен излишък от 1 на сто през 2015 г., 2 на сто през 2016 г. и 3 на сто през 2017 г.

Въпреки упоритото настояване на управляващата СИРИЗА няма да има споразумение с кредиторите за намаляване на дълговото бреме. Все пак по думите на Статакис в комюникето ще бъде посочено, че този въпрос остава на дневен ред за идните месеци.

Министърът е уверен, че Ципрас е направил достатъчно, за да предотврати Европейската централна банка (ЕЦБ) да спре спешната помощ за гръцката банкова система.

Правителството също така ще може да върне колективното договаряне от страна на синдикатите, което е от голямо значение за СИРИЗА, посочва Статакис.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още