IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Банките в еврозоната сега са по-подготвени за Grexit

Рискът е по-голям за банките в периферията на валутния съюз, защото те още не са възстановили изцяло финансовото си здраве

15:01 | 22.06.15 г.
Moody's: Банките в еврозоната сега са по-подготвени за Grexit

Банките в еврозоната сега са много по-подготвени за излизане на Гърция от еврозоната спрямо пика на икономическата криза преди три години. Рискът е по-силен за банките в периферията на еврозоната. Това е записано в анализ на Moody's Investors Service, публикуван на сайта на агенцията за кредитен рейтинг.

Според доклада възможността Гърция да излезе от валутния съюз през 2015 година е нараснала, но в същото време Grexit не е в базовият сценарий за развитие на страната, изготвен от агенцията.

За последните три години като цяло състоянието на банките в еврозоната се е подобрило, а рискът от „замръзване” на фондовите борси в момента е по-нисък спрямо преди три години, отчита още докладът. Намалява и вероятността за свиване на ликвидността на пазарите, тъй като расте доверието на инвеститорите за възстановяването на европейската икономика.

„Подобрението на финансовото състояние на банките в еврозоната и като цяло стабилизирането на икономическата среда направи банките по-устойчиви на външни рискове, сравнено с пика на кризата в еврозоната”, коментира Шон Марион, управляващ директор на лондонското звено на Moody's.

Най-уязвими от евентуален Grexit ще се окажат банките в периферията на еврозоната – Кипър, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, предвижда още Moody's.

Банковите институции в тези държави се стабилизират в последните години, но кризата е попречила те да се върнат към „пълно финансово здраве”, се казва още в доклада.

Случващото се в Гърция и преговорите с кредиторите можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още