fallback

Кредиторите са поставили на Гърция нови условия, твърди източник*

Атина продължава да не приема исканията

15:21 | 24.06.15 г. 9

Кредиторите на Гърция предоставиха на правителството преработени условия на споразумението за спасителния заем, след като министър-председателят Алексис Ципрас изрази скептицизъм по повод неуспеха на собствения му списък от предложения, съобщава Bloomberg.

Преработените мерки са представени на гръцкото правителство в сряда сутрин, твърди запознат източник, пожелал анонимност.

Новите условия са изпратени, докато Ципрас се подготвял за срещата в Брюксел с лидерите на трите кредиторски институции – председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Финансовите министри ще се съберат по-късно през деня в опит да достигнат до споразумение преди преди 30 юни, когато е крайният срок за изплащане на около 1,5 млрд. долара дългове на Гърция към МВФ.

„Все още има много работа за вършене“, заяви холандският министър Йерун Диселблум, който председателства срещите на колегите си от еврозоната. „Не сме стигнали до края“.

Последните размени на предложения подчертават трескавия характер на преговорите във финалните часове, преди да дойде краят на спасителния заем и финансите на Гърция. Европейските борси се сринаха по-рано през деня, след като Ципрас укори в Twitter кредиторите на страната си, че не приемат предложения в понеделник списък с мерки, включващи данъчни увеличения и ограничения на ранното пенсиониране.

Proposals of Greece's creditors, 24/6/2015 by Yannis Koutsomitis

„Досега никога не се е случвало многократно отхвърляне на еквивалентни мерки от определени институции, нито с Ирландия, нито с Португалия“, заяви Ципрас чрез Twitter профила си. „Тази странна позиция изглежда показва, че или няма интерес да се постигне споразумение, или се подкрепят конкретни интереси“.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 0,5% след изказването, докато гръцкият индекс ASE се срина с 3,8% след скока си от 16% през предишните два дни. Португалският индекс PSI 20 също се понижи с 1,5%, което е вторият най-голям спад на западноевропейските пазари.

Макар че европейските политици приветстваха предложенията на Гърция като база на разговорите, германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че трите кредитора на страната вече са представили основите на сделката на срещата в Берлин на 1 юни.

„Отправната точка е тази обща позиция на трите институции, която вече съдържа някои отстъпки към Гърция спрямо оригиналните ангажименти във втората програма“, заяви тя в понеделник.

Междувременно излезе информация, че гръцкото правителство отново отхвърля исканията на кредиторите, като информационните агенции пак цитират анонимни източници. Междувременно и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле коментира, че до споразумението остава "дълъг път".

* Актуализирано към 15.45 ч.

Още по темата четете тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още