IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите са поставили на Гърция нови условия, твърди източник*

Атина продължава да не приема исканията

15:21 | 24.06.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кредиторите на Гърция предоставиха на правителството преработени условия на споразумението за спасителния заем, след като министър-председателят Алексис Ципрас изрази скептицизъм по повод неуспеха на собствения му списък от предложения, съобщава Bloomberg.

Преработените мерки са представени на гръцкото правителство в сряда сутрин, твърди запознат източник, пожелал анонимност.

Новите условия са изпратени, докато Ципрас се подготвял за срещата в Брюксел с лидерите на трите кредиторски институции – председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Финансовите министри ще се съберат по-късно през деня в опит да достигнат до споразумение преди преди 30 юни, когато е крайният срок за изплащане на около 1,5 млрд. долара дългове на Гърция към МВФ.

„Все още има много работа за вършене“, заяви холандският министър Йерун Диселблум, който председателства срещите на колегите си от еврозоната. „Не сме стигнали до края“.

Последните размени на предложения подчертават трескавия характер на преговорите във финалните часове, преди да дойде краят на спасителния заем и финансите на Гърция. Европейските борси се сринаха по-рано през деня, след като Ципрас укори в Twitter кредиторите на страната си, че не приемат предложения в понеделник списък с мерки, включващи данъчни увеличения и ограничения на ранното пенсиониране.

Proposals of Greece's creditors, 24/6/2015 by Yannis Koutsomitis

„Досега никога не се е случвало многократно отхвърляне на еквивалентни мерки от определени институции, нито с Ирландия, нито с Португалия“, заяви Ципрас чрез Twitter профила си. „Тази странна позиция изглежда показва, че или няма интерес да се постигне споразумение, или се подкрепят конкретни интереси“.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 0,5% след изказването, докато гръцкият индекс ASE се срина с 3,8% след скока си от 16% през предишните два дни. Португалският индекс PSI 20 също се понижи с 1,5%, което е вторият най-голям спад на западноевропейските пазари.

Макар че европейските политици приветстваха предложенията на Гърция като база на разговорите, германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че трите кредитора на страната вече са представили основите на сделката на срещата в Берлин на 1 юни.

„Отправната точка е тази обща позиция на трите институции, която вече съдържа някои отстъпки към Гърция спрямо оригиналните ангажименти във втората програма“, заяви тя в понеделник.

Междувременно излезе информация, че гръцкото правителство отново отхвърля исканията на кредиторите, като информационните агенции пак цитират анонимни източници. Междувременно и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле коментира, че до споразумението остава "дълъг път".

* Актуализирано към 15.45 ч.

Още по темата четете тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 8
крас
преди 8 години
ЗАМЕНЯМ СПЕШНО ГРЪЦКО ЕВРО пред номера на банкнотата на което стои "Y"за такова гарантирано с активите на БУНДЕСБАНК пред номера на банкнотата на което стои "Х"ЗАСЕГА ПРЕДЛАГАМ КУРС 1 ГРЪЦКО ? = 1 НЕМСКО ? АКО ГЪРЦИЯ ФАЛИРА КОЙ ЛИ ЩЕ ПОЕМЕ ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО НА ОТПЕЧАТАНИТЕ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА ЕВРА?АМИ АКО ПРИМЕРА И ПОСЛЕДВАТ ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ?ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ БУКВИЧКИ СТОЯТ ЗАД НАПЕЧАТАНИТЕ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ТЕХНИТЕ НАЦИОНАЛНИ БАНКИ ЕВРА?АКО ВИ ИНТЕРЕСУВА МОГА ДА ВИ ПРЕДОСТАВЯ ИНФОРМАЦИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
С тези нови условия май наистина са решили да изхвърлят Гърция от еврозоната иЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Съмнява ме да работи където и да. Или е пенсионер или е някой лузър дето родителите го издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 8 години
само дето танас няма нищо общо даже и с УНСС :) Общак е някъде из западна европа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 12
Mito Karamitov
преди 8 години
Танасе, аз съм ти фен - зае.и ги другите:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 16
Mito Karamitov
преди 8 години
Танасе, аз съм ти фен - зае.и ги другите:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Абе вие всичкознаещите суперлузъри от УНСС след като не можете да направите кариера на запад защо не отидете да се пробвате някъде на изток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
Абре Танасе,Не мога да те разбера. Ти какво предлагаш, Гърция да откаже да върне дълга си ли? Не мислиш ли че тогава ще ги изхвърлят от ЕС, защото ще ги обявят за омразен член? И ако гърците искаха да излязат от ЕС защо до сега не са го направили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
Не може да се живее над възможностите но трябва да се каже цялата истинаВчера по БНТ-1 - http://bnt.bg/predavanyia/referendum/krizata-v-ga-rtsiyaпроф. Георги Генов(декан на факултета Международна икономика и политика в УНСС) намекна за ''омразен дълг'' ,и имат право защото се криеха истинските данни за държ.дълг и бюдж.дефицит и проф. Кръстьо Петков каза за някои корупционни сделки ,и доц.д-р Емил Хърсев също нахвърли няко и факти -http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=8461Омразен дълг - http://***.dokumentalni.com/?p=1018Bloomberg News загуби дело в ЕС през 2012 г., в което, позовавайки се свобода на информацията, поиска да получи данните, съхранявани от Европейската централна банка, за това как Гърция е използвала деривативи, за да се скрие размера на дълга си - http://darikfinance.bg/***/95577#commentsМарио Драги от 2002 до 2005 година работи в банката Голдман Сакс, а от 2006 година е управител на италианската банка т.е. знае/участвал във за Гърция и Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още