fallback

ЕК очаква предложения за енергийни проекти по Свързана Европа

През тази година за енергийни проекти по програмата ще бъдат отпуснати 550 млн. евро

17:21 | 30.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) обяви прием на предложения за енергийни проекти по проекта Свързана Европа, става ясно от съобщение на сайта на ЕК. За развитието на ключови проекти в областта на енергетиката Брюксел през тази година ще отпусне 550 млн. евро. Целта е да бъдат изградени основите на устойчив Енергиен съюз.

Общата стойност на средствата за изграждане на важните за общността енергийни проекти през 2015 година е 615 млн. евро. Днешната обява е втората и последна покана за проекти, които ще бъдат финансирани от програмата.

Крайният срок за набиране на предложения е 30 септември 2015 година. Решенията кои от проектите ще получат финансиране ще бъде взето до края на годината.

Общото финансиране за енергийна инфраструктура по CEF в периода 2014 – 2020 година е 5,35 млрд. евро. Първата покана за набиране на проекти за тази година беше затворена в края на април. Одобрените проекти ще станат ясни в средата на юли.

През миналата година няколко проекта получиха финансиране по програмата. Става дума за три проекта за изграждане на електропроводи на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), както и проучвателните работи по газовата връзка между България и Турция.

От Брюксел очакват, че отпуснатите средства ще бъдат катализатор на развитието и ще привлекат още допълнително финансиране от частни и публични инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още