fallback

Варуфакис го няма - време е за сделка?

Изненадващата оставка на гръцкия финансов министър породи надежди, че най-накрая ще се стигне до сделка между Гърция и кредиторите

13:10 | 06.07.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор

След изненадващата оставка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в понеделник – въпреки победата на неговата позиция срещу строгите ограничителни мерки на референдума в неделя, анализаторите се чудят дали сега Атина ще успее да финализира сделка с кредиторите си, коментира CNBC.

В коментар за телевизията Йоргос Катругалос, министър на административната реформа в Гърция, заяви, че Варуфакис иска да даде на Ципрас „свеж старт“ на преговорите по реформите.

„Мисля, че той свърши страхотна работа и предполагам, че иска да улесни този нов старт на преговорите, към който се стреми премиерът. Искаме компромис, справедлив и честен компромис“, каза той.

Напускането на Варуфакис бе истинска изненада, имайки предвид, че управляващата лява партия СИРИЗА успя да убеди гръцкия народ да я подкрепи в неподчинението ѝ спрямо кредиторите и да се спаси от позора.

Министърът беше "трън в очите" на кредиторите и изгради трудни отношения с колегите си от еврозоната. Той дори беше заменен като ръководител на преговарящия екип с кредиторите заради все по-лошата посока, в която разговорите вървяха.

Вече се появиха спекулации, че Евклидис Цакалотос, човекът, който замени Варуфакис като ръководител на гръцкия екип в преговорите, ще бъде новият министър на финансите. Гръцкото правителство заяви в понеделник, че смяната ще бъде обявена по-късно през деня.

След новината някои анализатори се надяват, че сега ще може да се стигне до сделка с кредиторите въпреки отрицателния вот през уикенда и петте месеца на провалени преговори.

Петер Бофингер, германски икономист и член на германския Съвет на икономическите експерти, който съветва канцлера Ангела Меркел, заяви, че се надява на компромис от страна на Германия, макар да се съмнява в това.

„В момента е почти невъзможно за Меркел да даде на Гърция втори шанс. Мисля, че предстоят големи премеждия и ми е трудно да си представя, че Гърция ще остане в еврозоната“, каза той.

Очаква се лидерите на еврозоната да се срещнат във вторник следобед, за да обсъдят следващата си стъпка. Междувременно в понеделник Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реши дали ще продължи спешното финансиране на гръцките банки.

Деметриус Евстатио, мениджър в ICBC Standard Bank, заяви, че Варуфакис е „токсичен“ и се надява на сделка с кредиторите.

„След оставката на Варуфакис се говори, че Цакалотос ще бъде неговият заместник. Варуфакис стана токсичен и трябваше да си тръгне. Цакалотос е ключов елемент в преговарящия екип. Той е един от най-разумните в СИРИЗА и това назначение (ако бъде потвърдено) повишава шансовете за разумно договаряне и положителен завършек“, казва той.

Други анализатори обаче не са толкова сигурни дали оставката на Варуфакис ще сложи началото на нова ера за сърдечни отношения на сътрудничество с партньорите от еврозоната, които се пренаситиха на предизвикателното отношение на Гърция към реформите и съкращаването на разходите въпреки нуждата ѝ от финансова помощ.

Според Пол Гамбълс, съосновател на MBMG Group, „трябва да приемем, че има някакво координирано споразумение между гръцкото правителство и кредиторите, затова мисля, че от тази гледна точка хората ще възприемат оставката като позитив. Проблемът е, че съставено на бърза ръка решение не е истинско такова и може да доведе до още трудности по пътя“.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още