IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис подава оставка

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се е съобразил с предпочитанията на част от европейските партньори Варуфакис да не участва в преговорите

08:41 | 06.07.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варуфакис подава оставка

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е подал оставката си.

"Minister no more". С този туит в социалната мрежа Twitter Варуфакис обяви, че вече не е министър.  

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, пише в своя блог Варуфакис.

По думите му скоро след обявяването на резултатите от референдума е бил осведомен „за определени предпочитания на някои участници от Еврогрупата и "партньори" за неговото ... "отсъствие" от заседанията - идея, по която министър-председателят Алексис Ципрас е преценил, че е полезно да се постигне съгласие. Ето защо Варуфакис напуска поста си на финансов министър.

Той уверява, че ще подкрепя напълно премиера Ципрас, новия министър на финансите и цялото правителство.

Със своя поучителен и снизходителен тон Варуфакис нямаше много приятели в Еврогрупата от самото начало. Откакто през миналата седмица той обвини кредиторите в "тероризъм", отношението окончателно бе разбито. Дори премиерът Ципрас може би е осъзналнал, че Варуфакис е преминал всички граници, коментира DPA.

Варуфакис не би бил Варуфакис, ако дори и при сбогуването си не отправи някоя нападка. „И ще нося с гордост ненавистта на кредиторите“, пише още той. В Twitter той вече отстрани титлата си "министър на финансите" и я замени с "професор по икономика".

Припомняме, че в четвъртък Варуфакис заяви, че при победа на референдума на лагера на "Да" той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза той пред Bloomberg.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
В никакъв случай.....,не ми се ходи в ада.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Лошотото е,че четете или през ред или не разбирате какво пише:"Гръцкият премиер Алексис Ципрас се е съобразил с предпочитанията на част от европейските партньори Варуфакис да не участва в преговорите"Няма никакви гениални ходове.....Казано на разбираем език,това е цената за подновяване на преговорите....И никой не си задава въпроса кога е било договорено отстраняването на Варуфакис ? Явно,че е имало разговори между Ципрас и Еврогрупата на които са били уточнени всички детайли......Кога обаче са водени тези разговори ? Защото нещата започват да смърдят......Референдуми,резултат,ала-бала....Просто фарс !"......да не участва в ПРЕГОВОРИТЕ"........Алооооооо,кога решихте,че ще има преговори ?:))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
До сега гърците играха много добре срещу опонентите си. А оставката на Варуфакис е брилянтен ход. В шахмата се нарича жертва на фигура (след като си върши работата) за постигане на позиционно преимущество.Сега Ципрас ще назначи човек в подходящ момент според това какво ще се реши по време на спешните срещи в ЕС. Срещите пък между членовете на ЕЗ и обсъждането в Европйският съвет няма да бъдат ефективни, защото ще има неопределеност какво поведение ще приеме гръцкото правителство след напускането на Варуфакис. Гърците изглежда пак ще изпързалят другите.Най-вероятно горното е само моя приумица, но определено гърците са по-добрите играчи. За протокола искам да отбележа, че смятам и двете страни за bad boys, но по различни причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
До 51 :От както парите, които централните банки Имитират, не са обезпечени дори с ф***шкии, но само с репресивната сила на институциите и армията, от този момент нататък нищо не е в състояние да ме убеди, че ЦБ иска да получи обратно пари срещу раздадените кредите, т.е. да иска да получи нещо, което за нея няма абсолютно никаква стойност само по себе си нещо което може да произвежда сама (от въздуха) и в неограничени количества. Не , срещу раздадените кредити ЦБ иска нещо насреща, което има ЦЕНА , това е суверенитета на и контрол над заемополучателите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 8 години
До 49- не- не сме само "ние". И не разбирам- кой "банкстер" или еврочиновник е сложил пистолет на слепоочието на гръцкия президент или минфин и му е казал- или вземаш тези пари от ЕЦБ и правиш заплатите на машинистите- държавни служители по 7 000 евро, или умираш"? Впрочем- ако ЕС не съществува, щеше ли да има ЕЦБ? ЕЦБ обикновена банка ли е или е създадена специално заради съществуването на ЕС и еврозоната? Тя европейски банкстер- гангстер ли е за гърция или дойна майка- кърмилница, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
Иначе яко *** настана. Вероятно и на мнение няма право човек. Дори и във форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
Да и никой ама никой финансит, юрист и прочие специалисти от ЕК, ЕЗ, ЕС, ЕП, МВФ, ЕЦБ и прочие не е забелязал дисбалансите? Само ние? Бравос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
45 - Хахаха- кой бг. държавен служител получава ДМС за това, че си мие ръцете повече от 1 път дневно или за това, че е носил на ръка папка А от помещение Б в помещение С?: :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
Не говорим за държавен дълг и неговото ниво, а за фалит и държавен банкрут! Не говорим за алчност на гръцките държавни служители и работници, а за товца, че гръцкият държавен бюджет е потребявал външно финансиране, за да направи заплатата на един машинист на влак 7000 евро, а гръцкият БВП не позволява без външно финансиране да се случи това, защото зад реалният гръцки БВП НЕ СТОИ високоразвита икономика и реализация на стоки/ услуги с висока добавена стойност- за това става въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Не съм търсил спор! Изказах мнение! За спор са нужни аргументи на база данни! А те са оскъдни за да лъсне цялата картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още