IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис подава оставка

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се е съобразил с предпочитанията на част от европейските партньори Варуфакис да не участва в преговорите

08:41 | 06.07.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варуфакис подава оставка

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е подал оставката си.

"Minister no more". С този туит в социалната мрежа Twitter Варуфакис обяви, че вече не е министър.  

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, пише в своя блог Варуфакис.

По думите му скоро след обявяването на резултатите от референдума е бил осведомен „за определени предпочитания на някои участници от Еврогрупата и "партньори" за неговото ... "отсъствие" от заседанията - идея, по която министър-председателят Алексис Ципрас е преценил, че е полезно да се постигне съгласие. Ето защо Варуфакис напуска поста си на финансов министър.

Той уверява, че ще подкрепя напълно премиера Ципрас, новия министър на финансите и цялото правителство.

Със своя поучителен и снизходителен тон Варуфакис нямаше много приятели в Еврогрупата от самото начало. Откакто през миналата седмица той обвини кредиторите в "тероризъм", отношението окончателно бе разбито. Дори премиерът Ципрас може би е осъзналнал, че Варуфакис е преминал всички граници, коментира DPA.

Варуфакис не би бил Варуфакис, ако дори и при сбогуването си не отправи някоя нападка. „И ще нося с гордост ненавистта на кредиторите“, пише още той. В Twitter той вече отстрани титлата си "министър на финансите" и я замени с "професор по икономика".

Припомняме, че в четвъртък Варуфакис заяви, че при победа на референдума на лагера на "Да" той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза той пред Bloomberg.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Кат` гледам твоите колеги данъкоплатци от ЕС, как са се загрижили за теб и БГ.....Но не искаш да даваш мнение по въпроси които не ти изнасят/като примерно бонусите осигуровки в БГ администрацията за които също ти плащаш/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Добре, без лакърдии! Кои държави в ЕЗ, са без дълг, защо го вземат и ако не вземат такъв ще се самоиздържат ли? В кои от тях има ръст на БВП и не са взели в последните години нов дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
До 39 - "Разцепващо" или не- масово гръцки "защитници" го правеха и даваха гърция ЗА ПРИМЕР- сега какво стана?;) И гръцката копаня не е чужда копаня, защото ползва парите от всички останали държави от еврозоната. Не искам гърция да се тръсне на финансова издръжка на всички данъкоплатци от ЕС извън еврозоната, когато излезе от ез , но остане в ЕС. Това пряко ме засяга- аз съм български данъкоплатец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Изпревари ме за доста неща, които искам да кажа на юриста......Но въпреки това. Да накара целокупната администрация в БГ, да си плаща осигуровките ако обича......Та ако въпроса е от къде да крадат политиците, от хората или от европейските бюрократи, да си каже мнението. Като цяло не знам к`во точно му е "съюзното" на съюза. `*** нейсе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
Искам Варуфакис за финансов министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
До 37- хайде да оставите лакърдийките настрани- въпросът е- от къде идват тези пари в гръцкия държавен бюджет- от гръцкото БВП ли или от външно финансиране- ЕЦБ? Според мен- идват от ЕЦБ, а оставена сама на себе си, БЕЗ ЕЦБ,гръцката икономика реално НЕ МОЖЕ да генерира такива приходи и това ясно се вижда СЕГА, когато гърция е отрязана от външно финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
Е т`ва обобщение "гръцките заплати" - "българските заплати" е разцепващо!!! Като си такъв "защитник", обвинител по-скоро/не знам к`во всъщност и в к`во си качество/, сподели примерно, защо една и съща Европейска Частна фирма за един и същи положен труд, заплаща в "централата" си, над три пъти по високо от колкото във "филиала" си в БГ. Та да не гледаме в чуждите копанки викам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЗАЩО ГИ ОПИСВАШ ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕЩА?ПОГЛЕДНИ НИЕ КАК СМЕ.ДЪРЖАВНИТЕ НИ ХРАНТУТНИЦИ НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ - плащаме ги ние чрез бюджета. Пенсионната и здравна реформа я носят най бедните и безрабонтите!Виж ни подоходнто облагане. Виж ни договорите с "американските" ТЕЦ-ве с чуждите ВЕИ-та. Те ни унищожават , а реакция от правителство и парламент няма. НИЕ ЗАГИВАМЕ КАТО ДЪРЖАВА, А ТИ СИ ТРЪГНАЛ ДА ГОВОРИШ ЗА БОНУСИТЕ НА ГЪРЦИТЕ!! КАЖИ ЗА БОНУСИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВА ДЪРЖАВНАТА НИ АДМИНИСТРАЦИЯ НА ТРИМЕСИЧИЕ ЗА ТОВА , ЧЕ Е ПОДСТРИГАЛА ДОБРЕ ЕЛЕКТОРАТАНАЛИ ЗАРАДИ ТАЗИ ЕНИЧЕРСКА ПОЛИТИКА НАД ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ СА В ЧУЖБИНА И ГЪРЦИЯ. КАЖИ КАКВО ЩЕ СТАНЕКОГАТО УТРЕ ОТ ГЪРЦИЯ СЕ ПРИБЕРАТ СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ ГАЗАРБАЙТЕРИ? ТЕ КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ - в България или ще останат в Гърция за която толкова напоително си писал!Уверявам те, че ще останат в "умираща" Гърция!Защо ли? Защото тук е като в Камбоджа след Пол Пот. В гредата в нашите очи , а не сламката в очите нагърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 8 години
Мдааа и всите машинисти и шофИори са с по пет хапартамента, бентлита и са построили пет етажни "вили" на песока, с по две уста и г.... И то го видя това "онзи ден".Не защитавам никоя страна!!! Но нито съм давал пари, нито съм харчил!!! Без да съм наясно с детайли от договори, условия, данни и прочие, правя коментар като наблюдател! Просто е странна цялата настървена агитация в една посока!!! И презумцията за виновност е странна. Нищо повече!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Типично по гръцки, елегантно подло към последвалите го подведени, защото трудното за народа им тепърва предстои, а тоя горд и безстрашен герой от древна елада достъжи ситуацията като им изгори мостовете и сега се оттегля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още