IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис подава оставка

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се е съобразил с предпочитанията на част от европейските партньори Варуфакис да не участва в преговорите

08:41 | 06.07.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варуфакис подава оставка

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е подал оставката си.

"Minister no more". С този туит в социалната мрежа Twitter Варуфакис обяви, че вече не е министър.  

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, пише в своя блог Варуфакис.

По думите му скоро след обявяването на резултатите от референдума е бил осведомен „за определени предпочитания на някои участници от Еврогрупата и "партньори" за неговото ... "отсъствие" от заседанията - идея, по която министър-председателят Алексис Ципрас е преценил, че е полезно да се постигне съгласие. Ето защо Варуфакис напуска поста си на финансов министър.

Той уверява, че ще подкрепя напълно премиера Ципрас, новия министър на финансите и цялото правителство.

Със своя поучителен и снизходителен тон Варуфакис нямаше много приятели в Еврогрупата от самото начало. Откакто през миналата седмица той обвини кредиторите в "тероризъм", отношението окончателно бе разбито. Дори премиерът Ципрас може би е осъзналнал, че Варуфакис е преминал всички граници, коментира DPA.

Варуфакис не би бил Варуфакис, ако дори и при сбогуването си не отправи някоя нападка. „И ще нося с гордост ненавистта на кредиторите“, пише още той. В Twitter той вече отстрани титлата си "министър на финансите" и я замени с "професор по икономика".

Припомняме, че в четвъртък Варуфакис заяви, че при победа на референдума на лагера на "Да" той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза той пред Bloomberg.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
Предвид съдържанието на коментар 34, още ли има някой, който да се чуди- абе как така гърците са имали 10 пъти по-големи заплати от българските и най- вече- ЗАЩО, ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ ЗА ТЯХ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
До 32 - "...Погледнато отстрани обаче не се вижда някакъв стремеж към свръхбогатство у гърците/..." В задачката се пита защо гръцкото правителство е допуснало това за гръцките държавни служители/ работници? http://money.bg/news/id_1517185192 Германският вестник Handelsblatt предлага списък от някои отрязани доплащания. Те ярко свидетелстват за това, как не лошо са си живели някои от гръцкия държавен сектор. Сега те се премахват от държавните разходи.Оказва се, че шофьорите на служебни автомобили, които управляват дизелови коли, получават по 25 евро на месец за подгряване на двигателя".Локомотивните машинисти, с отчитането на всички доплащания са си докарвали по 7 000 евро. Това не е пречило те да получават още 420 евро месечно за спазване на санитарната хигиена. Всеки четвърти железничар е получавал тези пари, за да си мие ръцете по няколко пъти на ден. А отпуската на работещите в сектора се е изчислявала, не знайно как и защо, сякаш деня има 28, а не 24 часа.Добре са си живели и водачите на автобуси в Атина. Ежемесечно на тях се е доплащало по 310 евро, ако в течение на месеца не са закъснели нито едни път за работа. Но подобна практика е била разпространена и при някои държавни служители - имали са добавка към заплатата, за да идват навреме на работа.Куриерите в министерствата и другите ведомства са получавали допълнително към заплатата по 290 евро, фактически за изпълнение на задълженията си - да пренасят документи от кабинет в кабинет.А служителите в държавните учреждения са получавали бонуси, за това че са се занимавали с копирането на документи.Още куриоз: на съдиите са доплащали към заплатата определени суми, за да не работят излишно бързо и усърдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
И повечето "наливат" Гърция. Та всички договорености нали са ДВУСТРАННИ?! Или кредиторите са бири неграмотни и са оставили гръцките правителства да ги "заблудят" с реалната ситуация. И един мармот.......Пък и защо фокуса е само Гърция? Или другите от ЕЗ са цъфнали по отношение дълг-БВП? И там сигурно няма "пудра"?! Просто изглежда странно такова едно Едновременно Настървено Целенасочено охулване. Или в ЕС ги е страх от Испания, Италия, Франция .....,че и там са кибритлии май, ама са повечко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
Според мен няма нужда от такова "хранене". Много е голяма темата. А ние пък не знаем детайли. Погледнато отстрани обаче не се вижда някакъв стремеж към свръхбогатство у гърците/ако направиш паралел с нашите си тежкари/. И какво от друга страна ще развие Гърция с тези си дадености освен туризъм, тясно профилирано земеделие и корабоплаване? Тежка машиностроителна индустрия, или нек`ви други мега-гига производства? Т`ва все пак не е северна Европа. Все едно някъде по Ривиерата да построиш завод за мотокари, или нещо подобно в южна Италия. Нека сме по-спокойни, времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
27- Проблемът вече е друг- дали която и да е било държава иска гърците в ЕС и еврозоната. Тук вече гърците са отсвирени,..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 8 години
А- при идил ли отива на "екскурзия"? :) Байно- така няма да заличиш обидата, която нанесе на ВСИЧКИ ЕС граждани, наричайки ни терористи. Хайде сега- со кротце , со благо- бегом в идил или при *** в сибир- там ти е мястото! Нямаш място в ЕС, а и гърция и без това ще напусне ЕС и еврозоната, та навреме си се ориентирал къде ще те приемат като свой....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 6
крас
преди 8 години
ПОЗВОЛИ МИ ДА НЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ.СПОРЕД ТЕБ "големите доходи на гърците са резултат от чуждите кредити"А В РЕЗУЛТАТ НА КАКВО СА ГОЛЕМИТЕ ДОХОДИ НА НЕМЦИТЕ?ПРЕДЛАГАМ ТИ ЛИНКА В КОЙТО СА ПОСОЧЕНИ ДЪЛГОВЕТЕ НА ДЪРЖАВИТЕ ПРЕЗ 2010 ГОДИНАДЪЛГА НА ГЕРМАНИЯ Е КАТАСТРОФАЛНАТА ЦИФРА ОТ 4,713 ТРИЛЬОНА ДОЛАРА, А ТОЗИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е СЪПОСТАВИМ С АМЕРИКАНСКИЯ!!КОИ СА КРЕДИТОРИТЕ НА ГЕРМАНИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ОТ "ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ" КОИТО ИЗКУПУВАТ ОБЛИГАЦИИТЕ ИМ ИЗДАДЕНИ с отрицателна доходност??!!Ти би ли инвестирал в такива облигации с ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ??ОБЯСНИ МИ АКО МОЖЕШ ЗАЩО ТОВА ГО ПРАВЯТ КРЕДИТОРИТЕ НА ГЕРМАНИЯ КОИТО ПРИТЕЖАВАТ ВЕЧЕ 3 ТРИЛЬОНА ТАКИВА ОБЛИГАЦИИ?НАЯСНО ЛИ СИ ЗАЩО БНБ НЕ ИНВЕСТИРА АКТИВИТЕ СИ В БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА , А ДОПУСКА НАЛОЖЕНИТЕ И ТАКИНА ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ?!ЩЕ ТИ ОТГОВОРА - защото Закона за БНБ го изисква Този закон го гласуват тези които са ни предложили партиите да изберем.ТЯХ ПЪК КОЙ ГИ ПРЕДЛАГА?ФИНАНСОВАТА ОЛИГАРХИЯ РАЗБИРА СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 4
driverf1
преди 8 години
Варуфакис го отсвириха по "гръцки".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ПРЕДЛАГАМ ТИ ДА ИЗГЛЕДАШ КЛИПЧЕТО И ДА РАЗБЕРЕШ КАКСА ЗАВЪРШИЛИ ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ МЕРКЕЛ И ЦИПРАС ПРЕДИ ДА БЪДЕОБЯВЕН РЕФЕРЕДУМА. http://***.***.bg/news/292314-пародия-на-пресконференция-на-меркел-и-ципрас-се-превърна-в-хит-в-интернет-(видео).htmlКАТО ГО ИЗГЛЕДШ МИ КАЖИ КАК СМЯТАШ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ СЕГА ТЕЗИ ПРЕГОВОРИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 3
Боян
преди 8 години
Всичко е блъф и то от най-тъпите в историята на съвременната Европейска цивилизация. Всеки икономист дори и най-тъпия в Гърция му е ясно, че без ЕЗ и ЕС да не говорим за НАТО (Гърция не би си и помислила даже да блъфира за НАТО) ще се превърне в една бедна държава разчитаща на туризъм и маслини за да поддържа мизерното си съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още