fallback

Евклидис Цакалотос официално е новият финансов министър на Гърция

Цакалотос положи клетва, наследявайки поста от Янис Варуфакис

20:31 | 06.07.15 г. 3

Ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос положи клетва като нов финансов министър на Гърция, съобщава Ройтерс.

Цакалотос положи клетва в 20 часа днес. Цакалотос, който е и втори министър за международните икономически отношения на Гърция, е на 55 години и е възпитаник на Оксфорд. Икономист по образование, Цакалотос е смятан за по-сговорчив от предшественика си Янис Варуфакис, който днес подаде оставка.

След изненадващата оставка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в понеделник – въпреки победата на неговата позиция срещу строгите ограничителни мерки на референдума в неделя, анализаторите се чудят дали сега Атина ще успее да финализира сделка с кредиторите си. След новината някои анализатори се надяват, че сега ще може да се стигне до сделка с кредиторите въпреки отрицателния вот през уикенда и петте месеца на провалени преговори.

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, написа по-рано днес в своя блог Варуфакис.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още