fallback

Бепе Грило: Италия трябва да последва Гърция и да напусне еврозоната

Системата на строги икономии не работи, казвам го от позицията си на комик, заяви лидерът на "Пет звезди"

14:02 | 07.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рано или късно затъналата в дългове Гърция ще трябва да се "изправи пред излизане от еврото", заяви пред CNBC Бепе Грило, лидер на противопоставящата се на строгите икономии италианска партия "Пет звезди". По думите му Италия трябва да последват този пример.

Популярността на бившия комик Грило набра сила сред разочарованите в последните няколко години италиански избиратели. Те следят гръцката дългова криза отблизо, тъй като тя може да доведе прецедент страна да напусне единния валутен съюз.

Гърция изпадна в неплатежоспособност по дълга си към един от основните си кредитори – Международния валутен фонд (МВФ). Без допълнителна помощ Атина скоро вероятно ще просрочи плащанията, дължими и на други институции, като Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Как Гърция да излезе от това? В дългосрочен план те ще трябва да се изправят пред излизане от еврото", каза в понеделник Грило.

Атина е на кръстопът след референдума в неделя, в който 61% от гърците гласуваха с "Не" на предложенията на кредиторите и мерките за строги икономии, които произтичат от тях. След гласуването правителство на СИРИЗА се надява да поднови дискусиите със Запада, като има по-силни позиции да преговаря за повече финансова помощ, но с по-малко съкращения на разходите.

Ситуацията е особено притеснителна, тъй като ако на Атина бъде позволено да напусне еврозоната, това може да създаде прецедент за други, по-бедните членове на региона. Ако пък остане във валутния блок, на Гърция може да бъде позволено да девалвира и алтернативна валута и да възстанови конкурентоспособността си.

Грило заяви, че Италия – страната с втория най-голям дълг в еврозоната след Гърция, трябва също да напусне 19-членния единен валутен блок.

Запитан дали Италия трябва да се върне към лирата – валутата преди еврото, Грило бе категоричен: "Да, с централна банка, която да държи под контрол обменните курсове... ЕЦБ може да направи това. Всяка държава да има собствена валута, ЕЦБ да контролира колебанията в обменния курс".

Той призна, че не е икономист, но подкрепя политиките против строгите икономии, предложени от икономистите Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман.

"Казват, че тази система не работи. Аз го казвам с душата си. Казвам го от позицията си на комик", отбеляза Бепе Грило.

Въпреки противопоставянето на Грило спрямо еврото и строгите икономии, икономиката на Италия се намира на пътя към възстановяването след продължителната рецесия. БВП на страната нарасна с 0,3 на сто през първото тримесечие на 2015 г. спрямо предходните три месеца според данните на италианската статистика ISTAT.

Въпреки че италианското правителство бавно се опитва да реформира пазара на труда, за да го направи по-гъвкав, безработицата в страна остава висока – 12,4% през май според Евростат. Равнището все пак е много далеч от наблюдаваното в Гърция, където 25,6% от хората са бяха без работа през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още