IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Не искаме Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната

Председателят на ЕК не очаква на заседанието на държавните ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да има решение

10:35 | 07.07.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Юнкер: Не искаме Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната

Изхвърлянето на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Той посочи, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение.

Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение, коментира Юнкер.

Вярвам, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато, против това съм. Някои в ЕС правят кампания за излизането на Гърция от еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си? Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса, посочи председателят на комисията.

Необходимо ни е възстановяването на реда. Време е да престанем с нападките. Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това. Трябва да се направи възможното, в разумни срокове да бъде постигнато решение, допълни Юнкер.

Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност. 

След последвал разгорещен дебат в пленарната зала Юнкер заяви, че е необходимо решение, съобразено с интересите на цялата еврозона. Комисията има пълното желание за постигането на съгласие, но никоя демокрация не е по-ценна от някоя друга. Не си мислете, че живеем в златна клетка и не познаваме живота на хората. Всяка седмица се срещам с гърци, не само политици, но и обикновени граждани.

Безработица и бедност има навсякъде в Европа, има минимални заплати и пенсии, по-ниски от гръцките, по-нисък жизнен стандарт от техния. Правим всичко възможно да помогнем на гърците, но да не забравяме и останалите в ЕС. Да не забравяме Гърция, но да не забравяме и останалата част от Европа, призова Юнкер.

Той се извини, че по време на дебата се е налагало постоянно да се занимава с телефона си. Юнкер съобщи, че постоянно разменя текстови съобщения с гръцкия премиер.

Развитието на събитията в Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
На Юнкера много здраве от Америка...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
Имаш ли отговор на въпроса :ЕС какво е ? Митнически съюз или Държава ? Ако имаш отговор на този въпрос и другите отговори ще ти се подредят в главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 11
крас
преди 8 години
КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ И ОМРАЗА КЪМ ГРЪЦКИЯ НАРОД ЛЪХА ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА ТОЗИ СТАРЕЦ.Ако превода на заглавието е точен , то думичката "ИЗХВЪРЛЯНЕ" най ясно разкрива емоционалното състояние на този човек. Решението щяло да бъде трудно и бавно. Такива като този старец превърнаха управлението на ЕС в старчески дом, в който няма место за млади хора.ОПИТА МУ ДА НАКАЖЕ ГЪРЦИЯ И ГРЪЦКИЯ НАРОД ЩЕ МУ ИЗИГРАЕ ЛОША ШЕГА.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 8 години
Това е то същината на комунягата дори маскиран зад чужда идентичност! Лозунги, Лозунги и пак Лозунги. М***йната му на СЪДЪРЖАНИЕТО :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 8 години
Мави, аз друго визирах, но не ми се влизаше в обяснителен режим понеже не е по темата. Имаме огромни разлики по отношение на възприемането ни на Русия, но това не беше темата. Иначе има теми, където споделяме еднакви гледни точки, но има и теми / Русия /, където сме на диаметрално противоположни мнения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
По 18, надявам се тези данни да са що-годе истински.За структура говорим де...http://de.sputniknews.com/infographiken ... 70092.html , иhttps://twitter.com/AFP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 8 години
Съюза си е пълен шит едни работят, а други ядат. Това, не означава, че не може да се изчисти и като гледам на там вървят нещата иначе съюз няма да има.Толкова е просто, чак ви се чудя какво го мислете толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"Аз си спомням, че Гърция имаше дългове към банки, преди всичко френски и германски, а сега същите дългове са на данакоплатците."Аз пък с оглед на горния ти въпрос декларирам, че съм на едно мнение с теб! Според простото тройно правило може да ти се наложи и ти да се озовеш на едно мнение с мен... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 8 години
Който иска инфлация ще купува. Ама за сега никой не им иска парите. Пазар отдавна няма. Има опити за налагане на политическият *** над икономическите "закони", а предполагам знаеш как завършват подобни експерименти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 8 години
Онзи ден ЕЦБ прие че ще купува и корпоративни книжа :) Къв пазар - точно в момента е меко казано смешно да се говори за пазар .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още