IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е готов да помогне на Гърция, ако тя поиска помощ

Следим ситуацията в страната отблизо, заяви ръководителят на глобалния кредитор Кристин Лагард

08:24 | 07.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ е готов да помогне на Гърция, ако тя поиска помощ

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че глобалният заемодател ще помогне на Гърция, ако Атина поиска подобна помощ. Заявката дойде един ден, след като гръцките гласоподаватели отхвърлиха предложения от кредиторите спасителен план, предава Sky News.

"МВФ се запозна с (резултата – бел. ред.) от референдумa, проведен в неделя в Гърция. Ние следим ситуацията отблизо и имаме готовност да подпомогнем на Гърция, ако те поискат това", изтъкна Лагард в кратко изявление в понеделник. По принцип обаче правилата на фонда забраняват да се предоставят кредити на платци като гръцката държава, пропуснали погасяване на заем.  Гърция не успя да плати дължимите над 1,5 млрд. евро към фонда на 30 юни и сега е в просрочие. 

В неделя Гърция избра да каже "Не" на изискванията за спорните строги икономии и реформи на международните кредитори, като 61,31% от гърците застанаха зад позицията на правителството. Резултатът представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "Не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на Запада.

Активността надхвърли 50 на сто. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Реакцията на Европа не закъсня. Късно в понеделник Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

ИС е решил също така да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. Подробности ЕЦБ не съобщи, но според експерти това ще затрудни рефинансирането на банките. 

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"ИС е решил също така да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. "Значи ЕЦБ не е безпристрастна, както ви казват чрез новината, че "ЕЦБ реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ за гръцките банки".Напротив - ЕЦБ контролирано влошава положението там...Очаквамо спасението :)))))Което маймунките ще заплатят със и без това "ненужна свобода".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
BG.BG
преди 8 години
Мисля да отида тези дни до границата и да им хвърля няколко къшея хляб, на желаещите комунизъм гърци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още