IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази размера на спешното финансиране на гръцките банки непроменен

Гръцките банки обаче бързо остават без пари въпреки получаваната спешна помощ

21:14 | 06.07.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ запази размера на спешното финансиране на гръцките банки непроменен

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши в понеделник да запази спешната помощ за ликвидност ELA (Emergency Liquidity Assistance) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г., съобщи европейският орган в свое изявление. По този начин ЕЦБ не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита. 

УС е решил също така да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. Подробности ЕЦБ не съобщава, но според експерти това ще затрудни рефинансирането на банките. 

„Финансовото положение на Република Гърция се отразява върху гръцките банки, тъй като обезпечението, което използват за ELА, разчита в значителна степен на свързани с правителството активи“, се казва в съобщението. В този контекст Управителният съвет е решил да запази равнището на спешното финансиране без промяна.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ELA на ЕЦБ. По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция. 

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за гръцката централна банка до 89 млрд. евро. Сега институцията трябваше да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с  Международния валутен фонд и партньорите на страната от  еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти  със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ELA и  последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще  доведе до отказ от еврото. 

По-рано днес  членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан. "Гръцкия дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 8 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 8 години
Тук имаме 3 в 1- фалирала държава + фалирали банки + нежелание за реформи и 4 - провалил се първи опит за спасяване !!!!!!!!!!! Ужасна комбинация от която чичо ви Сам трябва да се оттегли , както го направи в Ирак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 8 години
Ако чичо ви Сам искаше гърците да са добре, нямаше да позволи референдума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 7
Стефчо
преди 8 години
Чичо ви Сам разпореди на ЕС да помага на гърчолята...а някои пишман анализатори само дето си протъркаха клавиатурите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Много ми хареса едно чуждо мнение :)lo6omir @mihluzin Следващия референдум в Гърция ще е "Ама сигурни ли сте?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 12
Моабет да става
преди 8 години
Ще дадът, няма как да не дадат. На фонда задачата е да усигурява стабилност.Никъде в договора не е казано ако искаме даваме ако искаме не. Ако се услушват те ще излязат виновни за срива в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Колкото до МВФ, пак не си доразбрал нещо. Да, МВФ е на САЩ, и какво казва, трябва да им се ореже дълг, но не и МВФ да им опрости и 1 цент. Прочети по долу за удавника и зяпачите и може да ти се изясни :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 7
comet
преди 8 години
Човек икономически силен ли е, той е спокоен, мисли и е независим. Икономически изтощен ли е, той оскотява и следва телевизора. Разединена и изтощена Европа ще прави каквото й наредят банкерите от Ситито и САЩ, а какъв по-добър начин това да бъде постигнато от задължаване чрез Брюксел да помагаме на мързеливи, безработни и емигранти. Ако ли пък се скарат помежду си страните от Европата, следва разпад на съюза, приемане на долара и доброволно присъединяване към САЩ. Гърците са Троянският кон на САЩ в момента, а има и други периферни които само това чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 4
nikiangel
преди 8 години
А ти какво очакваш да им кажат? *** в кофите? Разбира се че ще им се молят, все пак целият свят гледа.Talk is cheap, както се пееше в една песен. Но я виж по колко евро пуска банкомата на ден и какво е работното време на банките напоследък. И тогава ми кажи пак че са ги спасили :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 9
prectical
преди 8 години
Личи си,че нямаш ни най-малка предтсава за света и явно си някое пуберче което си мисли ,че всико разбира . Точни преди 2 часа някаде от САЩ отново призоваха ЕС да помогне и възобнови преговорите с Гърция, защото това ще е добре за ЕС,Гърция и САЩ. "Най-силната" икономика само нарежда,а марионетките и изпълняват.Второ МВФ които уж са безкомпромисни се молят на Гърция да се върне на масата за преговори, пък дори предлагат и да им се ореже дълг. А МВФ се контролира от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
Eon
преди 8 години
Нямат петрол, иначе досега отдавна да са им помогнали :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още