IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ноайе: ЕЦБ не може да отпише дълга на Гърция

Подобен ход би бил равносилен на парично финансиране на държава, заяви централният банкер

13:49 | 06.07.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ноайе: ЕЦБ не може да отпише дълга на Гърция

Гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан, заяви в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе. По думите му подобен ход е изрично забранен от правилата на Европейския съюз.

"Гръцкият дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

Въпреки това банкерът отказа да коментира какви по-нататъшни действия ще предприеме базираната във Франкфурт институция, за да се справи със ситуацията, предава WBP Online.

Коментарите му дойдоха, след като ИС на ЕЦБ насрочи телеконферентна връзка в понеделник следобед, за да обсъди евентуално увеличение на спешната ликвидна помощ (ELA) за гръцките кредитори.

Според експерти банката може също така да предприеме допълнителни действия при необходимост, за да успокои финансовите пазари.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

За момента това е най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
ВЪПРОСА Е ЗАЩО ЕЦБ държи ДЦК и сега купува още ДЦК ???? - 60 млрд. на месец количествени улеснения Това е нарушение на ДОГОВОРА - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTЧлен 123(предишен член 101 от ДЕО)1. Забранява се предоставянето на овърдрафти или други видове кредитни улеснения от Европейската централна банка или централните банки на държавите-членки, наричани по-нататък "национални централни банки", в полза на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, централното управление, регионалните, местни или други органи на публична власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на публични предприятия на държавите-членки, както и закупуването пряко от тях на дългови инструменти от Европейската централна банка или от националните централни банки.повече в коментар 1,2,3 тук - http://darikfinance.bg/***/116231#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
IvoDim
преди 8 години
И коя от изброените от теб държави е спряла да плащания по-суверенен дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
Един Българин
преди 8 години
Защото ще стане предпоставка никоя държава в ЕС да няма финансова дисциплина. Защото гърлежите ще ускорят яденето и пиенето и парите на Германия (какво остава за Русия) няма да са достатъчни за да покрият дупката в държавата им. Е тогава ЕС наистина ще се разпадне. Той е започнал с "количествените улеснения" , които на практика обезценяват евро-то и по този начин и всички дългове в Евро.... Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
observer-ALL
преди 8 години
Когато държавата спасява банките тогава може, а обратното защо не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Да почна от тук - ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно.'' - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНяма пари за здравеопазване а има за лихви ???- Българи плаща 1 млрд.лв. за лихви по държ.дълг а няма пари за здраве ????Значи лихварите са косвени убийци Лихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се използват точните думи и преструктуриране на дълга е намаляане на лихвата а другото е опростяване на част от дълга Естествено няма как да го преструктурират тоест да намалят лихвата но може да дадат около десетки млрд. на Гърция за да си откупи дълга от МВФ и частните кредитори като последните може и да не получат нищо КАЗАНО ПРОСТО НОРМАЛНА ЛОГИКА Е ЕЦБ да държи ДЦК тоест нормална логика е държ.монет.банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmА за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
А сега се сетиха ,че имало ДОГОВОР - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTЧлен 123(предишен член 101 от ДЕО)1. Забранява се предоставянето на овърдрафти или други видове кредитни улеснения от Европейската централна банка или централните банки на държавите-членки, наричани по-нататък "национални централни банки", в полза на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, централното управление, регионалните, местни или други органи на публична власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на публични предприятия на държавите-членки, както и закупуването пряко от тях на дългови инструменти от Европейската централна банка или от националните централни банки.тоест ВЪПРОСА Е ЗАЩО ЕЦБ държи ДЦК и сега купува още ДЦК ???? с 60 млрд. на месец количествени улеснения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 15
Rumen_
преди 8 години
Аз съм съгласен да им отпишат на 100% целия дълг, но след това да не им дават и цент заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 28
крас
преди 8 години
Ноайе: ЕЦБ не може да отпише дълга на ГърцияЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ?Какъв е проблема НБГ коятокъм момента е ДЪЩЕРНО дружество на ЕЦБ да я напусне, изтегляйки ГРЪЦКОТО ЕВРО и ЗАМЕНЯЙКИ ГО С ДРАХМАТА?!КОЙ ЩЕ СПРЕ ГЪРЦИЯ ДА НАПРАВИ ТОВА?В ДАДЕН МОМЕНТ ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ГЛЕДАМЕ В ПОРТФЕЙЛИТЕ СИ И ДА ЧИСТИМ ГРЪЦКИТЕ , ИСПАНСКИТЕ , ИТАЛИАНСКИТЕ ЕВРА и да ги заменяме за НЕМСКИ!!СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКЪВ РАЗПАД НА ЕВРОТО И ЕВРОЗОНАТА СЕ ЗАФОРМЯ?!ГЪРЦИЯ ГОРИ , ЕВРОПА СЪЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
Jorkata
преди 8 години
Ще измислят начин да отпишат дълг - по един или друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още