IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази размера на спешното финансиране на гръцките банки непроменен

Гръцките банки обаче бързо остават без пари въпреки получаваната спешна помощ

21:14 | 06.07.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ запази размера на спешното финансиране на гръцките банки непроменен

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши в понеделник да запази спешната помощ за ликвидност ELA (Emergency Liquidity Assistance) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г., съобщи европейският орган в свое изявление. По този начин ЕЦБ не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита. 

УС е решил също така да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. Подробности ЕЦБ не съобщава, но според експерти това ще затрудни рефинансирането на банките. 

„Финансовото положение на Република Гърция се отразява върху гръцките банки, тъй като обезпечението, което използват за ELА, разчита в значителна степен на свързани с правителството активи“, се казва в съобщението. В този контекст Управителният съвет е решил да запази равнището на спешното финансиране без промяна.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ELA на ЕЦБ. По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция. 

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за гръцката централна банка до 89 млрд. евро. Сега институцията трябваше да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с  Международния валутен фонд и партньорите на страната от  еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти  със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ELA и  последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще  доведе до отказ от еврото. 

По-рано днес  членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан. "Гръцкия дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 10 rate down comment 3
nikiangel
преди 8 години
Развесели ме. Именно, САЩ "призоваха" да се помогне на Гърция. Най силната икономика в света "призовава" да се помогне вмсето да направи нещо.Представи си го като все едно гърция е удавник, на брега са 20-30 човека, измежду тях е САЩ (световен шампион по плуване) и той (САЩ) вика, хайде бе, спасете го човека:). Нали виждаш как звучи, и колко САЩ иска удавника да излезе жив от водата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Така е най лошото е че САЩ натискат Европа да остави Гърция в зоната иначе отдавна да са вън от нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
prectical
преди 8 години
Така наредиха господарите от САЩ. На Гърция ще се помогне, с всеки изминал ден все и все повече се убеждавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
prectical
преди 8 години
Много си прав, но геополитическите интереси на САЩ са толкова силни,че дори не виждат собствената си глупост.Ето днес от белят дом отново призоваха ЕС да помогне на Гърция.Или са глупави или кроят отново някакви планове. В последно време чета все повече за страха на САЩ от обединена Европа и съюз с Китай. Може би се опитват да ни разцепят, защото знаят ,че други страни ще пойскат същото като Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 28 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Ще го кажа пак. Въпроса не е в дълговете на Гърция, макар че те не са никак малки и дори икономика като германската ще усети сътресение ако ги отпише.Въпроса е в това че Гърция се изправя срещу силата на парите. Най силното оръжие контролиращо света открай време. Ирландия официално заявипреди време че ще иска абсолютно същите привилегии които бъдат дадени на Гърция, до месеци ще ги последват Италия, Испания и т.н. И играта ще свърши в глобален мащаб.Никой няма да се притече на помощ на гърците точно защото се изправят срещу силата на парите. Най малкото пък Америка. Това е равносилно да признаят че най-силното им оръжие (парите) стреля с халостни патрони.Няма опция това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Знаеш ли колко е ликвидността в САЩ и в света като цяло и това е една от измамите на организираната престъпна група през фиатните пари - банкирането с частичен резервПроф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Радвам се ,че проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 3
stasi666
преди 8 години
Напротив,точно сега е момента.Според прогнозите ако върнат драхмата курса ще стане 400 до 1000 драхми за долар,но никой не се наема с точна прогноза, колкото и да е ще бъде урок за другите 4 страни на опашката.Жалко ще е за хората в Гърция обаче.Дано не стане така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 8 години
ВИнаги съм ти се чудил. Като сме толкова робски народ, защо не се откажеш от българско, а с това и от европейско гражданство и не емигрираш в братска Куба? Или у Москва. Там са богаташи, само за такива другари като теб плачат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 41
Stefan--L
преди 8 години
Ще плащат сега в несвяст европеиските банки на Гърция ! Немогат да си позволят лукса да изгонят Гърция извън еврозоната щото след Гърция има още 4 страни на опашката Испания Португалия Италия Австрия ! Меркел сега си чеше катерицата от яд и незнае какво да направи че да накаже гърците ! Евала на гърците пичове са а не продажници като нас робите в БГ колкото повече ни тъпче и ни унижава тоя еврошвестерски съюз ние толкова повече му се кланяме робски народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 22
Mavi Goz
преди 8 години
А бре адвокате, ти вече трето денонощие не си излизал от тоя сайт бре, чоджум! Снощи като се прибрах и погледнах тук, ти беше писал през целия уикенд, днеска си от сабале... Аз днеска имах рандеву с моя адвокат и за два часа телефонът му не спря да бръмчи, срещите си ги планираме за седмица напред, а сме приятели от деца, жена му го е подгонила, че от съдебни дела няма никакво време за семейни дела, та си го представих как пише напоително из нета за Гърция и Путин... хаха! А ти не спря да пишеш глупости тука! Кога работиш с клиенти? Кога почиваш?И ти си юрист колкото овчарката на комшийката, ама тя поне лае само по ***, а ти само по опорни точки! Тролска ти работа... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още