IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Не искаме Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната

Председателят на ЕК не очаква на заседанието на държавните ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да има решение

10:35 | 07.07.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Юнкер: Не искаме Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната

Изхвърлянето на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Той посочи, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение.

Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение, коментира Юнкер.

Вярвам, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато, против това съм. Някои в ЕС правят кампания за излизането на Гърция от еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си? Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса, посочи председателят на комисията.

Необходимо ни е възстановяването на реда. Време е да престанем с нападките. Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това. Трябва да се направи възможното, в разумни срокове да бъде постигнато решение, допълни Юнкер.

Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност. 

След последвал разгорещен дебат в пленарната зала Юнкер заяви, че е необходимо решение, съобразено с интересите на цялата еврозона. Комисията има пълното желание за постигането на съгласие, но никоя демокрация не е по-ценна от някоя друга. Не си мислете, че живеем в златна клетка и не познаваме живота на хората. Всяка седмица се срещам с гърци, не само политици, но и обикновени граждани.

Безработица и бедност има навсякъде в Европа, има минимални заплати и пенсии, по-ниски от гръцките, по-нисък жизнен стандарт от техния. Правим всичко възможно да помогнем на гърците, но да не забравяме и останалите в ЕС. Да не забравяме Гърция, но да не забравяме и останалата част от Европа, призова Юнкер.

Той се извини, че по време на дебата се е налагало постоянно да се занимава с телефона си. Юнкер съобщи, че постоянно разменя текстови съобщения с гръцкия премиер.

Развитието на събитията в Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Успех пич!!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 8 години
а ако ябълките са в казан за ракия и е не само нормален, а даже задължителен процеса?П.С. Аргументираш се грешно посредством "Спекулация на злоупотреба с аналогията" - логическа грешка състояща се в приемането, без никакво обяснение, нито доказателство, че действащите в дадена ситуация закони са приложими и в други ситуации, както когато се обърква описателното естество на природните закони с перспективната същност на социалните закони (които движат социалното поведение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Когато в една щайга има гнила ябълка, то тя се вади! Ако не се извади загниват всички! Когато я обърнеш и захлупиш от към гнилата страна, за да не се вижда, единствено ускоряваш процеса на гниене сред останалите ябълки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Маляките излизат твърде скъпо на Европа !!!! По-добре хич да ги няма, а ако американците толкова се страхуват да не би Русия да ги прилапа, нека тоя път те да им подарят 200-300 МБ, за да могат маслинарите да си играят сиртакито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Няма да ги изхвърлят......Освен,ако гърците не решат да напуснат сами.......Поне от това което излиза в медиите,всичко се обръща срещу Гърция.......Sigmar Gabriel заяви следното:"Any debt relief for Greece is out of the question at this stge since it would cause a collapse of discipline across the eurozone,triggering copycat demands from other counties in distress.......It would blow up the euro !"Вратичките се затварят една по една и изглежда,че гърците ще са в позицията: При шефа се влиза със собствени идеи и се излиза с идеите на шефа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Invcom
преди 8 години
Юнкер ... не само, че не искате, а и не можете да си го позволите. Между желанието и възможностите разликата е голяма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още