IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Не искаме Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната

Председателят на ЕК не очаква на заседанието на държавните ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да има решение

10:35 | 07.07.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Юнкер: Не искаме Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната

Изхвърлянето на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Той посочи, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение.

Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение, коментира Юнкер.

Вярвам, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато, против това съм. Някои в ЕС правят кампания за излизането на Гърция от еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си? Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса, посочи председателят на комисията.

Необходимо ни е възстановяването на реда. Време е да престанем с нападките. Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това. Трябва да се направи възможното, в разумни срокове да бъде постигнато решение, допълни Юнкер.

Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност. 

След последвал разгорещен дебат в пленарната зала Юнкер заяви, че е необходимо решение, съобразено с интересите на цялата еврозона. Комисията има пълното желание за постигането на съгласие, но никоя демокрация не е по-ценна от някоя друга. Не си мислете, че живеем в златна клетка и не познаваме живота на хората. Всяка седмица се срещам с гърци, не само политици, но и обикновени граждани.

Безработица и бедност има навсякъде в Европа, има минимални заплати и пенсии, по-ниски от гръцките, по-нисък жизнен стандарт от техния. Правим всичко възможно да помогнем на гърците, но да не забравяме и останалите в ЕС. Да не забравяме Гърция, но да не забравяме и останалата част от Европа, призова Юнкер.

Той се извини, че по време на дебата се е налагало постоянно да се занимава с телефона си. Юнкер съобщи, че постоянно разменя текстови съобщения с гръцкия премиер.

Развитието на събитията в Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 8 години
Онзи ден ЕЦБ прие че ще купува и корпоративни книжа :) Къв пазар - точно в момента е меко казано смешно да се говори за пазар .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 3
wenci
преди 8 години
Защо този "равноправен" "солидарен" съюз - ЕС се напълни с прекомерно задлъжнели и фалирали вече страни с изключение на 1-2 благоденстващи?!Май нещо не работи ИДЕАЛНИЯ вариант на партньорство. Щом от износители на риба гърците ги направиха на вносители, включая и на плодове /от Германия и Холандия/. За нас да не казвам - от износители на вносители на домати и пр.п.с. Някой много натиска (корумпира) да няма равноправие,а единоначалие и подчиненост в ЕС - робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Не искат да изхвърлят Гърция от ЕЗ, ама ако не го направят - ЕС отива по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Колкото до парите на данъкоплатците в ЕЦБ и ELA, те са само до стойността на новите печатарски машини на драгия Драги, а аз като браншовик мога да ти гарантирам, че те струват десетина милиона... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 8 години
Не мисля, че някога ще бъда на едно мнение с Мави, но да те попитам теб, драги, от кога ЕЦБ е свободен пазар? Ще ми бъде интересно да чуя и мнението ти, защо данъкоплатците ще бъдат ограбени и преди всичко от кого? Аз си спомням, че Гърция имаше дългове към банки, преди всичко френски и германски, а сега същите дългове са на данакоплатците. Как се случи това и пазарно решение ли беше? Имам още много подобни въпроси, а и отговори имам и то много прецизни, но едно по едно. Сега да те чуем теб. Конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Мноо точки бре, Флорида! Тури поне една запетайка за цвят! хаха! Аз пък, тъпакът, си мислех, че една икономика се финансира от продажбата на стоки и услуги... И че задлъжняването е право пропорционално на лекотата, с която се заменя този тип финансиране с онова, което ти споменаваш! Или във Флорида такива работи вече не се учат... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Останалото в коментар 1 и 2 тук - http://***.investor.bg/blogosfera/341/a/kak-shte-se-otrazi-potencialen-grexit-vyrhu-evroto-198143/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Жан Клод Юнкер 1999 г. пред сп. Дер Шпиегел:Решаваме нещо и го пускаме в (публичното) пространство, изчакваме известно време, за да видим дали ще се случи нещо. Ако не се вдигне олелия до Бога и няма масови безредици, а то не може да има, защото повечето дори не са разбрали, какво сме решили, тогава продължаваме, стъпка по стъпка докато няма връщане назад. - http://***.globaledemokratischeunion.com/богопомазаните-ес-елити/Джулиано Амато, La Stampa 2000 - Ето защо предпочитам да подхождам бавно и да подкопавам суверенитета стъпка по стъпка, за да избегна резките преходи от националните правомощия към правомощията на Съюза.Жак Атали, D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още