IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина предлага замяна на краткосрочните кредити с 30-годишни заеми

Grexit в сегашните условия ще означава банкрут с драматични последици, посочи гръцкият министър на икономиката

15:03 | 12.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Атина предлага замяна на краткосрочните кредити с 30-годишни заеми

Проектът на подготвяното споразумение на Гърция с ЕС предвижда преструктуриране на дълга със замяна на краткосрочните кредити за дългосрочни. Това се казва в анализ на гръцкия министър на икономиката Йоргос Статакис, публикуван днес във в. "Авги". 

По думите на министъра споразумението, което правителството се надява да сключи с кредиторите, предвижда замяна на краткосрочните кредити, сроковете за погасяване на които изтичат през 2015 -2018 г., за 30-годишни заеми, което представлява мини-преструктуриране на гръцкия дълг.

Споразумението предвижда нов дългосрочен кредит от Европейския механизъм за стабилност, който трябва да замени краткосрочните заеми от МВФ и ЕЦБ, отбеляза Статакис, цитиран от БТА.

Той предупреди за трагични последици в случай на изход на Гърция от еврозоната.

Това не е неясна заплаха, а реална възможност, която може да се реализира веднага в случай на срив на преговорите, подчерта министърът на икономиката.

Според него Grexit в сегашните условия ще означава банкрут с драматични последици, като например обезценяване на 50% от спестяванията на гърците, намаляване на заплати и пенсии, обезценяване на активите на хиляди гръцки предприятия.

Правителството няма да може да се справи политически при подобен развой на събитията, добави министърът.

Днес обаче стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС, свикана заради гръцката криза. Така днес ще има заседание на ръководителите на държавите от еврозоната, което ще продължи, докато приключат преговорите за Гърция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 8 години
MZ/X, един като тебе вече беше финансов министър на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
IMRO
преди 8 години
Гърците трябва да изядат това, което са надробили. Никакви преструктирирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Отдавна повтарям ,че това е целта на Гърция - около 36млрд. заем от МВФ с около 3,5% лихва да се прехвърли към ЕСМ и т.н.Това е неизбежно и за останалите - Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/бившият банкер правилно каза ,че трябва в пъти да се вдигне растежа на БВП но умишлено не казва ,че има и друг път - сваляне на лихвата до 0,1% БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Повече подробности тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Защо 30 годишен заем? Най-добре е да преструктурират дълга на Гърция в безсрочен заем с плаваща отрицателна лихва развна на актуалния бюджетен дефицит на републиканския бюджет. Така и кредиторите ще са хепи, че не им се е налагало да отписват нищо и гърците ще са хепи, че някой дългосрочно ще им покрива харчлъка :) Голям съм гений, а? :) Могат да ме направят финансов министър на Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още