fallback

Какво поискаха лидерите на еврозоната от Ципрас?

Преговорите в Брюксел още продължават, като още няма решение по два ключови въпроса

07:53 | 13.07.15 г. 4

13 часа продължават дискусиите за бъдещето на Гърция в еврозоната, като два са въпросите, по които още няма решение. Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска по-малка роля на Международния валутен фонд в спасителните мерки за страната му. Другият препъникамък е идеята за създаване на специален приватизационен фонд, който да бъде базиран извън Гърция и да продаде активи на стойност 50 млрд. евро.

Лидерите на страните от валутния съюз обсъждат предложената от Еврогрупата свръхамбициозна програма за спасяването на южната ни съседка.

Ройтерс публикува и върху какви предложения са спорили лидерите на държавите от еврозоната цяла нощ.

Основното, върху което се фокусират и повечето западни медии, е срокът от три дни правителството на Алексис Ципрас да проведе ключови реформи в няколко сфери – в данъчната система за повишаване на ДДС за някои стоки и услуги, в пенсионната система, както и в съдебната система. Със закон трябва да се гарантира и независимостта на статистическата агенция в страната.

Атина ясно трябва да покаже пътна карта за изпълнението на мерките по тези искания. Сред тях са още и планове за приватизация – на електроенергийната мрежа, пристанища и други.

Предложението на Еврогрупата е приватизацията да бъде извършена от специален фонд, базиран в Люксембург. По време на срещата на лидерите на еврозоната беше предложено управлението на този фонд, в който трябва да бъдат прехвърлени активи на стойност 50 млрд. евро, да е възложено на германската банка за развитие KfW.

Този фонд е и една от точките, на които гръцкото правителство се противопоставя твърдо до този момент. Еврогрупата поиска още намаляване на разходите за публичната администрация и намаляването на политическата зависимост в нея.

Изчисленията на еврозоната са, че третият спасителен план за Гърция ще е на стойност между 82 млрд. евро и 86 млрд. евро. Самата Атина поиска 53,5 млрд. евро. Ако бъде постигнато споразумение, страната ще получи 7 млрд. евро до 20 юли и още 5 млрд. евро до средата на август. Възможно е да има и допълнителен буфер на стойност 10-25 млрд. евро за банките в южната ни съседка.

Ако след дългите преговори споразумение няма, Гърция временно ще излезе от еврозоната и е възможно да има преструктуриране на дълговете на страната, показва още документът на Еврогрупата.

Какво се случва на преговорите в Брюксел можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още