IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текат последните действия на гръцката драма в Брюксел*

Повечето участници в срещата са против създаването на приватизационен фонд за гръцките активи, но Германия твърдо настоява за създаването му

07:05 | 13.07.15 г. 8
Текат последните действия на гръцката драма в Брюксел*

Срещата на върха в Брюксел, на която се обсъжда бъдещето на Гърция в еврозоната, продължава повече от 15 часа. Словенският премиер Миро Церар напусна разговорите и съобщи в Twitter, че ще бъде представляван оттук нататък от премиера на Холандия Марк Руте. 

 

Пред журналисти в Брюксел той уточни още, че остава само един въпрос за уточнение. The Guardian съобщава, че по неофициална информация Алексис Ципрас се е отказал от искането си Международният валутен фонд да не бъде замесен повече в спасителните програми на Гърция. Ако това отговаря на истината, това означава, че лидерите на еврозоната трябва да се разберат само за специалния приватизационен фонд, предложен от Еврогрупата. 

Малко по-късно и литовският президент Даря Грибаускайте напусна срещата и обясни, че разговорите са пред финализиране. 

Kathimerini съобщи минути след 8 часа сутринта (българско време) за началото на нова среща на "голямата четворка" - Ципрас, Меркел, Оланд и Туск, на която се обсъжда приватизационният фонд. Този път тя продължи по-малко от час и разговорите в залата ще продължат. 

The Guardian предаде, базирайки се на свои източници, че повечето участници на срещата на лидерите на еврозната, са против създаването на фонда за приватизация, МВФ предлага в него да влязат активи за 7 млрд. евро, а Гърция - до 17 млрд. евро. Германия обаче е твърдо зад идеята във Фонда да влязат държавни активи за 50 млрд. евро или "до 50 млрд. евро". 

Според информация на гръцкото издание отпреди няколко часа след цяла нощ на преговори останаха само два въпроса за уточняване – участието на Международния валутен фонд (МВФ) и приватизационният фонд, който да разпродаде държавните активи на Гърция.

Предложението на страните от еврозоната са той да бъде базиран в Люксембург и управляван от германската банка за развитие KfW. 

Ципрас иска МВФ да има по-малко влияние върху пакета от спасителни мерки след 2016 година и е категорично против създаването на спорния приватизационен фонд, допълва The Guardian.

Изданието посочва, че за кратко гръцкият премиер Алексис Ципрас е напуснал залата за преговори и се е консултирал със своите сътрудници в Атина. Тогава коментарите бяха, че той няма да отстъпи от двата спорни въпроса и постигане на споразумение вече е под въпрос. При това положение бъдещето на Атина ще е временно излизане от еврозоната. 

До този момент има компромис по останалите предложения - реформи в пенсионната система, увеличаването на ДДС и подобряване на съдебната система. Те трябва да бъдат разгледани и одобрени от правителството и парламента на Гърция само за три дни. Някои от предложенията са невъзможни да бъдат проведени за това време, като например промени в Гражданско-процесионалния кодекс, основно в частта за несъстоятелността. 

Говорителят на председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче подсказа, че след 13-часовите разговори има компромисни предложения и те се обсъждат в момента.

Срещата в Брюксел, която започна в следобеда в неделя, беше прекъсвана многократно за консултации между лидерите на Гърция Алексис Ципрас, на Германия Ангела Меркел и на Франция Франсоа Оланд. На тези разговори участваше и Туск, посочва АР.

Изненадващо лидерите на еврозоната бяха нападнати от социалната мрежа Twitter. Хаштагът #ThisIsACoup (Това е преврат – бел. ред.) набра сериозна популярност снощи. Под него се събраха хиляди мнения в подкрепа на гръцкия премиер Алексис Ципрас, допълва агенцията.

Западни медии също показват подкрепа за Гърция, посочвайки, че Алексис Ципрас е подложен на безпрецедентен натиск, а част от предложенията са унизителни за неговата страна. 

Зад своя премиер застава и европейският депутат от СИРИЗА Димитриос Пападимулис, който заяви в Twitter, че Алексис Ципрас се е борил достойно за Гърция и Европа, което заслужава уважение и всички ще застанат зад него. 

 

За Гърция сключването на споразумение е ключово, тъй като това ще означава помощ за местните банки. Без помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) парите в брой в банките ще свършат през тази седмица.

 

* Информацията е актуализирана към 9:10 часа

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 8 години
Както се казва: "Имаме сделка" ...Току що потвърдиха.Гърците май спасиха кожата.Да видим обаче парламентът дали ще приеме условията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 8 години
Както се казва: "Имаме сделка" ...Току що потвърдиха.Гърците май спасиха кожата.Да видим обаче парламентът дали ще приеме условията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Сцените, които се разиграват на тези преговори приличат на сцените в когато мутри "убеждават" длъжника да си плати. Това е така защото няма законодатество, т.е. правна основа за уреждане несъстоятелноста на държава в еврозоната. А когато не се прилага силата на правото, тогава се прилага правото на силата.Защо за тези 3-4 години не се разработиха процедурите за несъстоятелност за член на еврозона? Кому е изгодно това? Ако има правна уредба, тогава и на длъжник и на кредитор ще му е ясно какво следва при един или друг сценарий. И това щеше да действа освен всичко друго и възпиращо. А и ние нямаше да се занимаваме 5 години с едно и също нещо и да загърбим по-важните неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 8 години
Не вярвай на дорийците дори и да ти носят подаръци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
evtimvz
преди 8 години
Доказано е, че социалните мрежи вече се манипуларат. Службите за сигурност са ги обсебили и това не е обективна действителност. Доказателство е настроението в редица страни. Преобладаващо е мнението сред обикновените хора Гързия да напусне Зоната. В действителнос, за Гърция гаранция може да е само залог на имущество. Всичко друго, като виждате гърците, ебутафория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
Очаква се и изявление на Председателя на ПЕС, Сергей Станишев. Ще предложи страните от Европейския съюз да организират фонд с който ще се гарантира четиринайстата заплата и пенсия на гръцките трудещи се и пенсионери. Всеки може да даде по малко и да помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Предложението е добро - http://***.dw.de/така-ли-ще-излезем-от-кризата/a-16195702Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.htmlЕто БВП и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% по 2,154трлн. = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - просто се намалят % на лихвите и няма дефицит НЯМА ДРУГ НАЧИН ОСВЕН ЛИХВИТЕ ДА ПАДНАТ до 0,1% иначе трилионните дългове на Италия ,Франция ,Испания ще гръмнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 10
Invcom
преди 8 години
Западните медии и граждани може и да подкрепят Ципрас, но българските медии, както и хората подкрепящи статуквото (във форума изобилства от такива) не подкрепят Ципрас, защото виждат, че това което се случва в Гърция може да се пренесе и тук. Положението на средния българин с нищо не е по-добро от положението на средния грък. В България също се надигат настроения подобни на тези в Гърция и страха от българска "сириза" е голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още