IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво поискаха лидерите на еврозоната от Ципрас?

Преговорите в Брюксел още продължават, като още няма решение по два ключови въпроса

07:53 | 13.07.15 г. 4
Какво поискаха лидерите на еврозоната от Ципрас?

13 часа продължават дискусиите за бъдещето на Гърция в еврозоната, като два са въпросите, по които още няма решение. Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска по-малка роля на Международния валутен фонд в спасителните мерки за страната му. Другият препъникамък е идеята за създаване на специален приватизационен фонд, който да бъде базиран извън Гърция и да продаде активи на стойност 50 млрд. евро.

Лидерите на страните от валутния съюз обсъждат предложената от Еврогрупата свръхамбициозна програма за спасяването на южната ни съседка.

Ройтерс публикува и върху какви предложения са спорили лидерите на държавите от еврозоната цяла нощ.

Основното, върху което се фокусират и повечето западни медии, е срокът от три дни правителството на Алексис Ципрас да проведе ключови реформи в няколко сфери – в данъчната система за повишаване на ДДС за някои стоки и услуги, в пенсионната система, както и в съдебната система. Със закон трябва да се гарантира и независимостта на статистическата агенция в страната.

Атина ясно трябва да покаже пътна карта за изпълнението на мерките по тези искания. Сред тях са още и планове за приватизация – на електроенергийната мрежа, пристанища и други.

Предложението на Еврогрупата е приватизацията да бъде извършена от специален фонд, базиран в Люксембург. По време на срещата на лидерите на еврозоната беше предложено управлението на този фонд, в който трябва да бъдат прехвърлени активи на стойност 50 млрд. евро, да е възложено на германската банка за развитие KfW.

Този фонд е и една от точките, на които гръцкото правителство се противопоставя твърдо до този момент.
Еврогрупата поиска още намаляване на разходите за публичната администрация и намаляването на политическата зависимост в нея.

Изчисленията на еврозоната са, че третият спасителен план за Гърция ще е на стойност между 82 млрд. евро и 86 млрд. евро. Самата Атина поиска 53,5 млрд. евро. Ако бъде постигнато споразумение, страната ще получи 7 млрд. евро до 20 юли и още 5 млрд. евро до средата на август. Възможно е да има и допълнителен буфер на стойност 10-25 млрд. евро за банките в южната ни съседка.

Ако след дългите преговори споразумение няма, Гърция временно ще излезе от еврозоната и е възможно да има преструктуриране на дълговете на страната, показва още документът на Еврогрупата.

Какво се случва на преговорите в Брюксел можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 7
Godo
преди 8 години
България пропадна напълно като влезе в ЕС. С какво сме напреднали, с всяко производство дръпнахме назад. Ние и гърците сме мравка, която се качи на костенурка, но мравката сама е по-бърза от костенурката. Гърция е намалила скоростта си - растежът си на БВП с два пъти, след като влиза в ЕU, и още не са направили 2 пъти по-голям БВП от този преди EU. А щяха да имат 4 пъти повече без ЕС. На България и растежът и спря и натрупа 3 пъти повече дълг, след влизането. Или да прави дясно???!! Чили по зле ли е от Гърция, 1990г. по зле ли е била от Гърция, през 1980г. - била ли е Чили още по зле от Гърция, била е. И ГЪРЦИЯ Е ИМАЛА по-малкА РАЗЛИКА от Германия. == == Всяка държава става по-зле като е в ЕС, но е по-добре за олигархията на тази държава. Кипър си беше по-добре без ЕС. гърците го магат, могат и като Сингапур да са, и като Дубай. .............. .................. СЛЕД ЕС, кОЙ ИЗНОС НИ НАРАСНА, КОЕ ПРОИЗВОДСТВО????? Има една икономика, и тя е 40% от БВП на зает - да е минималната заплат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Направо ги убиха гърците: "Със закон трябва да се гарантира и независимостта на статистическата агенция в страната."Как? Защо? Къде отиде суверенитета върху статистическите данни? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Пресрочените кредити над 90 дена са 36% - 65млрд.евро при 40млрд. капит.адекватнист тоест трябват 25 млрд. за банките и т.н. Предложението е добро - http://***.dw.de/така-ли-ще-излезем-от-кризата/a-16195702 Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Ето БВП и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% по 2,154трлн. = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - просто се намалят % на лихвите и няма дефиьцит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Преди ролята на МВФ беше да дава пари и после да си ги взима. Гърция иска по-малко участие, втората част от ролята да отпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още