fallback

Йерун Диселблум остава начело на Еврогрупата

В Атина Ципрас получи първите удари от своите съюзници заради постигнатото споразумение в Брюксел

20:40 | 13.07.15 г.

Холандският финансов министър Йерун Диселблум беше преизбран на поста ръководител на Еврогрупата, съобщи The New York Times. Той остана единственият кандидат за поста след оттеглянето на опонента му – испанският финансов министър Луис де Гиндос.

Диселблум ще има още един мандат от 2 години и половина, допълва The Guardian.

По време на срещата на Еврогрупата днес беше обсъдено и решението за мостово финансиране на Гърция. Диселблум посочи по време на пресконференция в Брюксел, че в момента се уточняват техническите детайли на това предложение и реализацията му „няма да бъде никак лесна”.

Страната обаче се нужда от финансиране, за да покрие своите задължения. През юли и август Атина трябва да върне към 7 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ). За толкова кратко време не може да бъде извършено превод на средства, дори и да бъде изготвена третата спасителна програма за южната ни съседка.

Според изявленията на Диселблум изготвянето на третия план ще отнеме поне четири седмици, а не две, както беше посочено по-рано днес.

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси пък посочи, че гърците се нуждаят от по-прозрачно и ефективно управление, което да работи за своите граждани.

Междувременно Ципрас проведе няколко срещи, за да сондира настроенията в собствената му партия и правителство. На този етап една от малките партии в правителството -ANEЛ коментира, че няма да подкрепи споразумението, защото то прилича на „управляван от Германия преврат”, пише Kathimerini.

В същото време лидерът на партията – министърът на отбраната Панос Каменос, коментира, че няма да подаде оставка. Той обаче е категоричен и че няма да участва в правителство на националното съгласие.

Изявлението е удар за Ципрас, който се опитва да задържи парламентарното мнозинство, което поддържа правителството. Поне 30 депутати ще откажат да подкрепят подписването на споразумението, посочват гръцките медии.

По-рано днес срещу подписване на документа се обявиха и енергийният министър Панайотис Лафазанис, бившият министър на финансите Янис Варуфакис и председателят на гръцкия парламент Зое Константопулу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още